Onderzoek: overwerken is schadelijker dan je denkt

En jij maar denken dat het geen kwaad kan om nog even door te gaan...

Lees ook

Je kent het wel, voordat de kantoorklok 18.00 uur slaat, wil je nog snel even de laatste mailtjes wegwerken – zo begin je de volgende dag met een ‘schone lei’ en die paar laatste mailtjes beantwoorden, kan heus geen kwaad. Toch? Wel dus, want uit onderzoek blijkt dat overwerken reuze ongezond is.

Hartkwalen

Het artikel hierover in de Journal of Occupational and Environmental Medicine meldt dat mensen die meer dan 45 uur per week werken een verhoogd risico hebben op hartkwalen. Werknemers die meer dan 55 uur werken hebben 16% meer kans op hart- en vaatziekten, en met een werkweek van meer dan 60 uur stijgt dit percentage naar 35%. Aan de studie deden 1900 mensen mee die allemaal al minstens 10 jaar fulltime werken.

Stemming

Uit weer een ander onderzoek blijkt dat regelmatig overwerken de kans op een beroerte verhoogt én je stemming en concentratie negatief beïnvloedt. Ook goed om te weten: hoe langer je op kantoor blijft, hoe minder productief je wordt. Studies tonen aan dat iemand die 70 uur werkt niet veel productiever is dan iemand die 55 uur werkt. Dat zijn dus eigenlijk 15 weggegooide uren. Kortom, voortaan op tijd naar huis en geen mailtjes wegwerken in de avonduren.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook

Vrouwelijke baas

Bewezen: een vrouwelijke baas zorgt voor meer motivatie op kantoor

Het blijkt dat vrouwelijke bazen beter zijn dan hun mannelijke collega's. Althans, dat meldt de Time. Zo is uit een onderzoek gebleken dat vrouwen vaak betere managers zijn.
werkdag

5 Tips waardoor je werkdag sneller gaat

Als je je productiviteit wil verhogen, betekent dit niet per se zeggen dat je harder moet werken. Het gaat erom dat je slimmer werkt. Met deze vijf tips gaat je productiviteit omhoog en daardoor voelt je dag ook een stukje korter.