Zo voorkom je dat je voeten en enkels opzwellen met warm weer

Elegance to the rescue!

Lees ook

De temperatuur stijgt en je voeten groeien. Herkenbaar? Door de warmte houd je vocht vast en dit kun je onder andere merken in je voeten en enkels die opzwellen. Maar hoe komt dit eigenlijk? En misschien wel nog belangrijker: hoe voorkom je het?

Vocht

Gelukkig hoef je je niet meteen zorgen te maken als je merkt dat je voeten en enkels opzwellen bij warm weer. Als het vocht weer wegtrekt wanneer de temperatuur eenmaal daalt, is er meestal niets ergs aan de hand. Maar waar komen die opgezwollen enkels en voeten eigenlijk vandaan?

Warm weer

Door het warme weer kan het zijn dat je bloedvaten uit gaan zetten. Hierdoor ‘lekt’ er meer vocht door de aderwand heen. Dit gebeurt niet alleen in je voeten en enkels, maar in je hele lichaam. Je merkt het meestal het eerst aan je handen, voeten en onderbenen. Dit komt mede doordat je lichaam op deze plekken meer moeite heeft om het vocht af te voeren.

Neem de lymfevaatjes: deze zijn relatief klein in je handen en voeten, maar voeren wel vocht af. Daarnaast moeten ze het vocht ook nog eens ondersteboven transporteren. Dan is het natuurlijk niet raar dat het bij warm weer lastig wordt om je voeten in je schoenen te krijgen.

Vervelend

Dat je voeten en enkels opzwellen, kan in principe niet veel kwaad. Vervelend is het echter wel, vooral als je hier elke zomer last van hebt. Dit zegt vaak iets over de conditie van je bloedvaten. Als de vaatwand zwakker wordt en de kleppen in je aderen niet meer goed sluiten, wordt het moeilijker voor je lichaam om het bloed van je voeten naar je hart te transporteren. Je raad het dus al: bij warm weer moeten benen en voeten met zwakkere vaten dus dubbel zo hard werken.

Zo kun je opgezwollen enkels en voeten voorkomen:

  • Drink genoeg water.
  • Blijf bewegen.
  • Eet minder producten die zout bevatten.
  • Voorkom lang staan of zitten.
  • Probeer je benen wat hoger te tillen als je ligt.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook