Jill Biden: ‘Ik wil nooit meer afhankelijk zijn van iemand anders’

"Het was een harde les voor me"

Lees ook

Jill Biden is niet alleen de vrouw van de president van de verenigde staten, ze is ook de eerste First Lady die haar eigen betaalde baan als lerares heeft behouden. En dat is niet zonder reden, vertelt ze aan Harper’s Bazaar US. “Vanaf dat moment wist ik dat ik mezelf nooit meer in een situatie zou brengen waarbij ik afhankelijk was van iemand anders.”

Liefde

Jill groeide op in een liefhebbend gezin met twee ouders die zielsveel van elkaar hielden en hun kinderen overal in steunden. De first lady keek altijd op naar hun relatie en hoopte zelf ook ooit op die manier de liefde te mogen ervaren. “Ik geloofde dat liefde alles kon overwinnen. Ik denk niet dat ik er – op lange termijn – naast zat, maar kwam er wel achter dat het niet altijd zo werkt”, schreef ze onlangs in haar boek Jill: A Biography of the First Lady.

Harde les

Jill was pas een tiener toen ze zelf haar eerste grote liefde ontmoette en ze was 18 toen de twee studenten met elkaar trouwden. Haar grote droom was om samen af te studeren en daarna samen een leven op te bouwen. Maar dat liep anders. Hij stopte met de studie en ook met de relatie; een grote verrassing voor Jill. Ze was midden 20, net gescheiden en voor het eerst helemaal alleen. “Ik geloofde zo erg in het huwelijk. Dat het uit elkaar viel was een harde les voor me”, vertelt ze aan Harper’s Bazaar.

Onafhankelijk

Het was een emotionele periode, maar had ook praktische gevolgen. Omdat Jill geen huis en geen inkomen had, boden haar ouders aan dat ze weer thuis kon komen wonen. Ze weigerde. Ze zorgde ervoor dat ze iedere maand net genoeg geld bij elkaar schraapte om een klein huisje te huren terwijl ze haar school afmaakte. “Vanaf dat moment wist ik dat ik mezelf nooit, maar dan ook nooit meer in een situatie zou brengen waarbij ik afhankelijk was van iemand anders. Waarbij ik niet de financiële middelen had om mezelf te kunnen redden”, legt ze uit. “Ik heb dat er echt bij mijn dochter en kleindochters ingestampt: wees onafhankelijk. Je moet op eigen benen kunnen staan.”

Persoonlijke vrijheid

Die belofte die ze toen aan zichzelf deed, komt ze nog altijd na. “Ik ben een vrouw die er van houdt om te werken”, zegt ze. Op een paar jaar na waarbij ze thuis bleef bij de kinderen, heeft Jill altijd een betaalde baan gehad. “Lesgeven is niet iets wat ik doe, maar is onderdeel van wie ik ben”, schreef ze eerder op Twitter. “Het is belangrijk en ik wil dat mensen de waarde van docenten begrijpen.”

Na een gebroken gebroken huwelijk, een man (Joe Biden) die groter en groter werd in de Amerikaanse politiek is haar werk één van de weinige dingen dat écht van haar is gebleven. “Een vangnet en een stukje persoonlijke vrijheid”, aldus Jill.

Bron: Harper’s Bazaar | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws

Zie ook