Cryptocurrency: misschien ben je er al jaren mee bezig, misschien ben je net nieuw in het wereldje en misschien weet je er helemaal niks vanaf. Kom jij net kijken? Dan hebben we enkele nuttige tips voor je.
Tips
Dat er diverse interessante cryptocurrencies zijn valt niet meer te ontkennen. Er zijn meerdere succesvolle bedrijven, waaronder Tesla, die de afgelopen tijd ervoor kozen om Bitcoin te kopen. Het is dan ook niet vreemd als jij ook met de gedachte loopt om hiermee aan de slag te gaan. Heb je de knoop doorgehakt en wil je echt beginnen? Ga dan niet over een nacht ijs. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om je te helpen hierin de juiste keuze te maken.
1. Ga op onderzoek uit
Voordat je de sprong waagt, is het goed om te beseffen waar je jouw geld aan spendeert. Wees je er bewust van wat je met je geld doet. Er zijn inmiddels flink wat soorten cryptocurrencies waar je uit kunt kiezen. Lees je goed in over de cryptomunten in het algemeen en in de munt waar je belangstelling voor hebt. Beleg niet zomaar je geld in iets dat je door een ander wordt geadviseerd. Dat klinkt misschien logisch, maar het is een te belangrijke stap om het hier niet te vermelden.
Als laatste is het ook verstandig om de verschillende diensten die cryptomunten aanbieden met elkaar te vergelijken. Zorg dat je zicht krijgt op het niveau van betrouwbaarheid van de verschillende aanbieders. Daarmee kun je jezelf een hoop financiële ellende en stress besparen.
2. Start klein
Geld beleggen neemt altijd risico’s met zich mee, dat is bij het beleggen in cryptovaluta niet anders. De waarde kan flink variëren. Het is dan ook verstandig om met een bescheiden bedrag te beginnen en niet meer geld te investeren dan jij je kan permitteren. Zo voorkom je in elk geval dat je slapeloze nachten krijgt zodra de crypto in waarde afneemt.
3. Risicospreiding
Het is altijd een goed idee om niet al je beschikbare geld in een enkel cryptocurrency te steken. Dat geldt eigenlijk voor alle soorten investeringen. Vooral wanneer je een flink bedrag hebt te spenderen, is het verspreiden van je geld sterk aan te raden. Op die manier loop je zo min mogelijk risico om alles kwijt te raken.
4. Heb vertrouwen
De term Hold on for Dear Life (HODL) is je misschien wel bekend. Het houdt in dat je niet in de stress moet schieten wanneer de cryptovaluta in waarde afneemt. Ga dan niet direct over tot verkoop. Hiermee zul je alleen maar geld verliezen, terwijl de kans bestaat dat de waarde al snel weer zal toenemen. Het is een van de belangrijkste argumenten om te kiezen voor verspreid beleggen en niet meer in te leggen dan je kunt missen. Je hebt op ieder moment de vrije keus om te verkopen, maar het is niet altijd even verstandig. Draag er zorg voor dat je er de financiële ruimte voor hebt om te kunnen wachten tot een munt weer stijgt.
5. Laag inkopen
Wanneer de waarde van een cryptomunt hoog oploopt, lijkt het aanlokkelijk om je er op dat moment bij aan te sluiten. Toch kan je dat juist beter niet doen. Een veelgebruikte uitspraak in de aandelenwereld is: koop laag in en verkoop hoog (buy low, sell high). Een beter advies kun je niet krijgen. De kans dat je een groot verlies maakt wordt hierdoor veel kleiner. Heb je een cryptomunt op het oog waar jij je van te voren goed in verdiept hebt en een goed gevoel bij hebt, dan is het verstandig om te wachten met instappen tot de betreffende crypto ietwat in waarde is afgenomen.
6. Haal je inleg eruit
Heb je geld belegd in een specifieke cryptocurrency en is de waarde van deze munt sterk gestegen? Dan is het verstandig om een overweging te maken voor jezelf. Het kan op zo’n moment een goede beslissing zijn om het aantal munten met de vergelijkbare waarde van je investering te verkopen. Je belegt dan vervolgens alleen verder met de inmiddels gemaakte winst. Mocht het dan misgaan, dan heeft het je in elk geval niets gekost.
7. Verkoop niet direct alles
Om te bepalen wat exact het juiste moment is om tot een verkoop over te gaan blijft lastig. Het is niet te voorspellen of de cryptowaarde op zijn top is of nog verder zal gaan stijgen. Het is dan ook wijs om niet alle munten in één keer te verkopen. Zo blijf je nooit met de angst achter dat je misschien iets bent mis gelopen.
8. Wees veilig
Ook dit laatste advies is er een die misschien wat voor de hand ligt. Noteer je gegevens om in te loggen goed, bewaar ze niet online, maar op papier en berg ze goed op. En verzeker jezelf ervan dat je met een betrouwbare organisatie in zee gaat. Je wilt tenslotte dat je cryptocurrency gewaarborgd zijn, maar daar zal je zelf zorg voor moeten dragen er is helaas geen bank die dat voor je doet.
Bron: Marie Claire | Beeld: iStock