Waar moet je op letten als je nieuwe schoenen koopt?

Altijd handig!

Lees ook

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je koopt nieuwe schoenen en thuisgekomen blijken ze toch minder lekker te zitten dan je dacht. Ze knellen en schuren en je krijgt er blaren van. Dat is zonde natuurlijk. Om te zorgen dat deze situatie minder snel zal ontstaan, geven we je in dit artikel tips voor het kopen van nieuwe schoenen.

Wat geef je uit aan schoenen?

Goedkoop kan duurkoop zijn. Je kan soms beter wat duurdere schoenen kopen dan goedkopere. Ze verslijten minder snel en zitten vaak beter. Als je goed zoekt, kun je vaak kortingscodes krijgen, waardoor voor een leuk prijsje goede schoenen kunt kopen. Met deze Schuurman kortingscode krijg je bijvoorbeeld een mooie korting op diverse schoenen.

Pas nieuwe schoenen aan het einde van de dag

Plan je bezoek aan de schoenenzaak altijd aan het einde van de dag. Je voeten zwellen namelijk altijd een beetje op in de loop van de dag. Dit komt doordat je de hele middag op je voeten staat. Koop je aan het einde van de dag schoenen, dan weet je dat ze de hele dag lekker zullen zitten en niet knellen.

Kies voor leren schoenen

Er zijn heel veel schoenen te koop. Zowel in de winkel als online. Schoenen kun je daarom krijgen in verschillende materialen en daarom in verschillende prijsklassen. Het materiaal is erg belangrijk bij schoenen. Leer is een van de beste materialen voor schoenen. Leren schoenen zijn duurder, maar geven veel stevigheid en comfort. Daarnaast ventileren leren schoenen goed, waardoor je geen last krijgt van zweetvoeten.

Pas beide schoenen

Vaak pas je maar een schoen. Uit gemakzucht of omdat je geen tijd hebt. Als de ene schoen past, zal de andere schoen ook wel passen, denken we vaak. Dat is alleen niet altijd het geval. De meeste voeten zijn namelijk niet altijd even groot. Ook een klein verschil kan zorgen voor blaren of pijnlijke voeten. Pas daarom altijd beide schoenen. Zit er verschil in je voeten. Kies dan altijd de schoenen die passen bij de grootste voet.

Pas schoenen met sokken

Zorg dat je de goede sokken draagt tijdens het passen. Draag je te dikke sokken, dan koop je waarschijnlijk schoenen die te groot zullen zijn met dunne zomersokken. Of die om een andere reden niet lekker zitten. Pas dus altijd schoenen met sokken die je normaal gesproken ook draagt. Dan kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat koopt en dat de schoen ook thuis nog steeds lekker zit.

Loop een stukje

Als je staat zijn je voeten wat groter dan wanneer je zit. Dat is logisch, want er staat meer druk op je voeten. Als je schoenen passen, ga dan altijd staan en loop een stukje door de winkel. Alleen zo kun je voelen of de schoenen echt goed zitten en of ze niet schuren of knellen. Als de schoenen gelijk niet helemaal lekker zitten, dan zal dat niet veranderen als je ze de hele dag aan hebt.

Voldoende teenruimte

Je tenen hebben ruimte nodig om te kunnen bewegen in een schoen, zo’n 1 cm. Zorg er ook voor dat er niet te veel teenruimte is. Hierdoor gaan je voeten schuiven in de schoenen en dat zorgt voor problemen. Probeer tijdens het passen ook even te focussen op je tenen. Zit de schoen goed en kun je je tenen goed bewegen?

Versteviging in de hiel

Een goede schoen ondersteunt je hielen en zorgt ervoor dat ze op zijn plaats blijven tijdens het lopen. Zo kunnen ze niet gaan schuren. Je kunt eenvoudig checken of de hielen van de schoen voldoende stevig zijn. Kun je deze moeilijk induwen met je duim? Dan is de hiel stevig genoeg.

Let op de zolen

Ook de zolen verdienen aandacht als je schoenen gaat kopen. De zool mag niet te glad zijn. Hierdoor kun je makkelijk uitglijden. Een rubberen zool is stroever dan een leren zool. Let op of de zool profiel heeft. Profiel geeft meer grip dan schoenen zonder profiel. Kijk ook altijd even of je de zool kunt buigen. Een goede schoen geeft mee waar je je tenen buigt, net onder de bal van je voet.

Beeld: Unsplash

Laatste nieuws

Zie ook