Heleen van Royen en dochter Olivia: 'Toen mijn moeder zo depressief was, heb ik me wel zorgen gemaakt'

Ze zijn heel close, maar hun band heeft weleens op losse schroeven gestaan.

Naakt in de Playboy, een foto van haar bloedende tampon en het uitbrengen van haar seksdagboek: Heleen van Royen zoekt graag het uiterste op. Dat de appel soms wel ver van de boom valt, bewijst haar dochter Olivia. Beau Monde sprak moeder en dochter over hun bijzondere band: "Mensen zijn verbaasd dat ik zo’n normale, rustige, verstandige dochter op de wereld heb gezet."

Vriendinnen

Heleen en Olivia beschrijven hun band als zeer hecht, misschien zelfs wel meer als vriendinnen dan als moeder en dochter. "Ik vraag Olivia geregeld om raad. Zij is vaak verstandiger dan dat ik ben. Olivia is rationeler en kan een situatie van allerlei kanten bekijken. Terwijl ik altijd denk dat ik gelijk heb", vertelt Heleen. Olivia vult aan: "Eigenlijk is onze band altijd al zo geweest. Ik ben nuchter, rationeel en stabieler. Jij hebt meer ups en downs."

Bipolair

Nu kan ze er goed mee overweg, maar opgroeien met een bipolaire moeder was voor Olivia niet altijd makkelijk. "Toen ik jonger was, had ze veel last van moodswings. Die periodes duurden soms vrij lang. Maar ik was jong en stond er niet te lang bij stil", vertelt ze. "Op een gegeven moment dacht ik wel: wat heftig dat mijn moeder zich ook zo depressief heeft gevoeld. Ik heb me wel eens zorgen gemaakt en gevraagd wat zij zou doen als ze zelfmoordgedachten zou hebben. Maar ze zei dat ze dat nooit zou doen."

En daar heeft Heleen een goede reden voor; ze weet namelijk hoe het voelt om een ouder te verliezen. "Omdat mijn vader het had gedaan, wist ik dat ik dat vanwege mijn kinderen niet kon doen. Ik voelde me soms bijna gefrustreerd dat die uitweg er voor mij niet was. Als je kinderen hebt, kun je het niet maken. Gelukkig gaat het nu al lange tijd goed."

Jonge vriend

Hun goede band heeft weleens op losse schroeven gestaan. Toen Heleen en haar ex-man besloten te scheiden bijvoorbeeld. Het duurde niet lang tot Heleen een nieuwe vriend kreeg, die ook nog eens 22 jaar jonger was. Dat kon Olivia maar moeilijk begrijpen. "Ik was toen niet toerekeningsvatbaar en zat in een soort high. Ik voelde me vrij en had zin in ‘lang leve de lol’", vertelt Heleen. "Achteraf snap ik goed dat mijn kinderen nog in de nasleep van de scheiding zaten, terwijl ik al een sprong naar voren had gemaakt."

Trots

Olivia was vroeger niet heel blij met de baan van haar moeder. Zo stond ze niet te juichen toen Heleen mededeelde dat ze naakt in de Playboy kwam te staan en vond ze de bloedende tampon en het uitbrengen van een seksdagboek naar eigen zeggen vrij gênant. Maar nu is ze nu vooral trots. "Vind ik het leuk? Nee. Vind ik het mooi dat er zo’n boek is? Ja, ik vind het een mooi, feministisch statement. Had ik liever gehad dat een andere moeder dit had geschreven? Zeker. Ik heb het daarom ook niet gelezen en ik ga het ook nooit lezen. Wel ben ik heel trots dat ze het heeft geschreven."

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress