Met deze apps en websites kun je jezelf nieuwe vaardigheden aanleren

Want hadden we allemaal dat voornemen niet tijdens de eerste lockdown?

We wilden het niet, maar het is toch gebeurd: nóg een lockdown. Dat betekent niet meer buiten de deur lunchen, niet meer naar het museum en met niet meer dan twee personen afspreken. Een flinke domper, maar het betekent wel dat je nu meer tijd voor jezelf hebt. Dus meer tijd om eindelijk die ene vaardigheid aan te leren waar je al jaren van droomt. 

Nieuwe vaardigheden leren

Toen de lockdown ons in Nederland de eerste keer trof, waren we ook niet blij, maar nog wel ambitieus. Zonder alle afspraken buiten de deur, hadden we eindelijk de tijd om een keer die cursus Spaans voor beginners op te pakken of om die ene social media-training te volgen.

Is daar destijds weinig van terecht gekomen? No worries, je bent niet de enige die de sirenenzang van Netflix niet kon weerstaan. Maar drie keer is scheepsrecht. Laten we tijdens deze (hopelijk laatste) lockdown nu echt die ene skill onder de knie krijgen. Deze apps en websites helpen je daar gratis bij.

Future Learn

Of je nu meer wilt leren over Shakespeare, een nieuwe taal wilt leren of je juist wilt verdiepen in psychologie of mentale gezondheid, bij Future Learn kan dit allemaal. Dit leerplatform biedt honderden online cursussen aan binnen 14 categorieën. Van de wet tot natuur en milieu en van (mentale) gezondheid tot literatuur. De cursussen bestaan uit verscheidene lessen, aangeboden door universiteiten van over de hele wereld. Je kunt de lessen gratis volgen en hebt een week om elke les te voltooien. Heb je wat budget over voor het leren van je nieuwe skill? Tegen betaling blijven de lessen langer jou beschikbaar en kun je aan het einde van de cursus een certificaat ontvangen.

Duolingo

Heb jij altijd al een nieuwe taal willen leren? Grote kans dat je dan al eens op de app en website van Duolingo stuitte. Op dit platform kun je jezelf tig talen eigen maken. Bovendien hoef je hiervoor niet uren per dag te oefenen. Een les duurt maar een paar minuten, waardoor je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met die ene langue. Je vindt op Duolingo de populaire talen Spaans, Engels, Duits, Frans en Chinees, maar je kunt er ook Hindi, Welsh en Swahili studeren.

Open Yale Courses

We kennen Yale allemaal als toonaangevende universiteit die vaak wordt genoemd in Amerikaanse high school-films. Daar studeren, dat is toch wel een topprestatie, zo maken de films ons in ieder geval wijs. Maar wist je dat de universiteit niet alleen haar studenten wil onderwijzen? Ze wil mensen over de hele wereld graag nieuwe kennis bijbrengen. Via Open Yale Courses kun je de meest uiteenlopende cursussen van de universiteit volgen. Gratis en voor niets. Van sociologische studies tot astronomie tot moderne poëzie.

YouTube

Wanneer we aan iets nieuws willen beginnen, denken we soms te moeilijk. Waar kunnen we die cursus volgen? Hoe lang doen we daarover? Zijn er kosten aan verbonden? Tijdens dit denkproces vergeten we soms de dingen die zich recht onder onze neus bevinden. YouTube, bijvoorbeeld. Op deze website kun je meer dan alleen schattige kattenvideo’s bekijken. Letterlijk duizenden mensen delen op dit platform video’s van hoe zij klussen in en rondom hun huis voltooien. Wil je altijd nog een keer leren hoe je een lekkende kraan kunt fiksen? Of zou je graag piano willen spelen? Dan zijn daar sowieso tientallen video’s voor te vinden.

Bron: Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws