Recruiter onthult: dit is de grootste afknapper tijdens een sollicitatiegesprek

Tja, hij heeft een punt...

Lees ook

Van te laat komen, tot er onverzorgd uitzien en je huidige werkgever volledig afkraken… Er is een hele lijst aan no-go’s voor tijdens een sollicitatiegesprek. Maar, er wordt er vaak eentje vergeten, onthult een recruiter. Maak jij je hier ook schuldig aan?

Ongepaste taal

Tijdens een sollicitatiegesprek probeer je altijd een goede indruk te maken. Nette kleding, op tijd komen, je hebben ingelezen in het bedrijf. We got it. Daarnaast moet je ook altijd netjes spreken en daar gaat het verrassend vaak mis, zo vertelt Amazon senior recruiter DJ Cabeen. Aan CNBC deelt hij de grootste afknapper bij een sollicitant. “Mijn grootste ergernis is wanneer kandidaten vloeken of ongepaste taal gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek. Het komt niet goed over en het voelt helemaal niet professioneel aan.”

Sh*t!

Nu denk je wellicht dat het heus niet zo vaak voorkomt, dat schelden tijdens een gesprek, maar dat heb je fout. Er een ‘sh*t’ uit floepen komt veel vaker voor dan je denkt, vertelt Cabeen “Ik werk op dit moment al meer dan 10 jaar als recruiter en ik kan je niet vertellen hoeveel sollicitaties ik heb gehad met kandidaten waarbij ze vloekwoorden gebruiken.” De recruiter voegt daaraantoe dat het niet alleen starters op de arbeidsmarkt zijn. “Het zijn ook oudere, zeer ervaren kandidaten die ik spreek.”

Wat wél te doen

Je inlezen in het bedrijf is volgens Cabeen heel belangrijk – ook in dit geval verbaast het je volgens de Amazon-medewerker hoe vaak dat niet gebeurt.

Daarnaast scoor je punten als je iets gemeen hebt met de recruiter. Probeer van tevoren daarom wat info te vinden over de persoon met wie je het gesprek hebt. Iets met iemand gemeen hebben kan al heel simpel zijn. Naar dezelfde school zijn geweest of dezelfde hobby hebben. “Het zijn deze kleine connecties die ervoor zorgen dat een gesprek comfortabel voelt en het laat zien dat iemand zich echt heeft voorbereid, dat imponeert mij altijd.”

Bron: Marie Claire | Beeld: The Devil Wears Prada

Laatste nieuws

Zie ook

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Met deze vier taken zou je iedere werkdag moeten beginnen

Je begint de dag vroeg, om vervolgens tot de lunch te verdwalen in je mailbox en niks van je to do-list af te hebben. Herkenbaar? Begin je werkdag met deze vier taken en je zult de rest van de dag een stuk productiever zijn.
Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Stel jezelf dagelijks deze drie vragen om je productiviteit te boosten

Het opstellen van een to do-list helpt natuurlijk om in kaart te brengen wat je op een dag moet doen, maar de kritische vragen die jij jezelf daarbij stelt, bepalen hoe snel jij jouw doelen bereikt. Zulke vragen zorgen ervoor dat je precies weet waar jouw focus die dag komt te liggen. Welke dingen jij jezelf iedere dag opnieuw moet afvragen?