Familie Gucci woedend over film House Of Gucci

De film is een groot succes, maar daar is niet iedereen blij mee...

Het is dé must-see film van het moment: House of Gucci. De erfgenamen van Aldo Gucci, die het wereldberoemde mode-imperium van 1953 tot 1986 leidde, denken daar echter anders over.

Onwaarheden

Regisseur Ridley Scott maakte de film, die gebaseerd is op het boek The House of Gucci: a Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed van Sara Gay Forden, over de schokkende ware gebeurtenissen rond het familie-imperium achter het Italiaanse modehuis Gucci. Hij strikte een sterrencast voor de rollen, waaronder Lady Gaga als Patrizia Reggiani, Adam Driver als Maurizio Gucci, Jared Leto en Al Pacino als Paolo Gucci. En het is een succes: de film is pas sinds een week op het witte doek te zien en heeft nu al de nieuwe James Bond film No Time To Die van de troon gestoten.

De erfgenamen van Aldo Gucci zijn minder blij met de film. Volgens hen zouden er veel onwaarheden in staan. “Niemand van deze productie heeft de moeite genomen om een van de erfgenamen te benaderen voordat ze Aldo Gucci in een slecht daglicht stelden in de film. Daarbij worden andere familieleden neergezet als een stelletje dieven dat niks om anderen geeft en zich niet bekommert om wat er in de wereld speelt. Het is ontzettend pijnlijk om als familie zo neergezet te worden zonder dat je daar enige invloed op hebt. Daarbij is het ook extreem schadelijk voor het merk dat we al die jaren zorgvuldig hebben opgebouwd”, aldus de woordvoerder van de familie.

Slachtoffer

Ze vervolgen dat socialite Patrizia Reggiani (gespeeld door Lady Gaga), die in 1998 veroordeeld werd voor het in gang zetten van de moord op haar echtgenoot Maurizio Gucci (Adam Driver) “in zowel de films als statements van de cast wordt neergezet als een slachtoffer dat zich moest zien te redden in een mannelijke, chauvinistische zakelijke cultuur.” Volgens hen had dit niet verder weg kunnen liggen van de waarheid. “Het is altijd een werkplek geweest waar inclusiviteit hoog in het vaandel staat. Er hebben altijd meerdere vrouwen op hoge posities gezeten en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.” Ondanks dat ze benadrukken het recht te hebben actie te ondernemen, is er nog geen juridische actie ondernomen.

Regisseur Ridley Scott reageerde op BBC Radio 4 dat hij zich niet kan vinden in de uitspraken dat hij geld maakt over de rug van de familie. “Onthoud dat de ene Gucci werd vermoord en de andere naar de gevangenis ging wegens belastingontduiking. Dus je kunt mij niet aanspreken op het willen maken van winst…”

Dik, klein en lelijk

Eerder dit jaar, toen de film nog in productie was, liet Patricia Gucci namens de hele familie al weten niet blij te zijn met de cast. Zo noemde ze Al Pacino’s vertolking van Aldo Gucci dik, klein en lelijk. “Mijn vader was een hele charmante man, net zoals alle Gucci’s. Hij was lang, had blauwe ogen en was erg elegant. Hij wordt gespeeld door Al Pacino die niet lang is, maar just dik, klein en lelijk. Wij zien geen enkele gelijkenis.” Ridley Scott heeft laten weten dat hij het statement van Patricia Gucci erg kwetsend vindt en dat de familie blij mag zijn dat ze gespeeld worden door de beste acteurs ter wereld.

Bron: Variety, RTL, AD, The Guardian | Beeld: House of Gucci

Laatste nieuws