Jamie Lee Curtis openhartig over verslaving na plastische chirurgie: ‘Niemand wist het’

"Ik ben er 10 jaar mee weggekomen, tot ik betrapt werd."

Lees ook

Jamie Lee Curtis dacht ooit met de Hollywood-trend mee te gaan en zich te wagen aan liposuctie en botox, maar de actrice kwam van een koude kermis thuis. Het leverde haar alleen maar ellende op, waaronder een verslaving aan pijnstillers, vertelt ze in een interview met Fast Company

Plastische chirurgie

De 62-jarige actrice biecht op dat ze in het verleden plastische chirurgie heeft geprobeerd. Al pakte het voor haar niet goed uit en hield ze er een verslaving aan pijnstillers aan over. Ze is nu 22 jaar nuchter en tegen plastische chirurgie en een grote oorzaak daarachter: social media.

Zo’n twintig jaar geleden, probeerde Jamie liposuctie en botox. Het bleek niks voor haar. Ook liet ze de wallen onder haar ogen weghalen, na een opmerking op de set die veel impact op haar had. “Ik heb altijd al puffy ogen gehad, zelfs als kind al”, legt ze uit. Jaren later vond een cameraman het nodig om daar een opmerking over te maken. “We waren aan het filmen in een ruimte met heel lelijk licht. De cameraman zei: ‘Ik ga haar vandaag niet filmen, haar ogen zijn te dik’.” Ze schrok daar zo van, dat ze direct onder het mes ging. “Ik voelde me zo vernederd. Toen we klaar waren met draaien, heb ik het meteen weg laten halen bij de plastisch chirurg.”

Verslaving

In plaats van zich beter te voelen, raakte Jamie verslaafd aan de pijnstillers die ze in eerste instantie kreeg om de pijn van haar operatie te onderdrukken. Daar kwam later ook alcohol bij. “Niemand wist het”, vertelde ze eerder aan Variety. “Ik deed het niet tijdens werk; ik nam de medicijnen nooit voor 5 uur ’s middags. Het was meer iets voor de late middag en avond.”

Tot ze op een dag betrapt werd. “Ik was in de keuken bezig en stopte vijf pillen in mijn mond die ik met een glas wijn wegspoelde”, vertelt ze. Ze had niet door dat een vriendin in de deuropening stond en haar zag. “De maat was vol. Iemand wist het nu, nadat ik er tien jaar mee weggekomen was.”

Toch was Jamie er nog niet klaar voor om haar probleem onder ogen te zien. Pas toen ze pillen van haar zus begon te stelen, wist ze dat ze hulp moest zoeken. Ze sloot zich aan bij een praatgroep voor verslaafden. “Ik was als de dood dat iemand me zou verraden en mijn geheim openbaar zou worden”, vertelt ze. Sindsdien is ze clean.

Social media

Ondanks dat haar ervaring met plastische chirurgie een uitzondering is, snapt de actrice snapt de obsessie van de vooral huidige generatie met ‘het perfecte uiterlijk’ niet. “Door de trend van botox, fillers en alle social media filters vervagen hele generaties van schoonheid”, is haar mening. Ze noemt social media gevaarlijk. “Het is alsof je een kettingzaag aan een peuter geeft. We weten niet wat mentaal het effect op lange termijn is en al helemaal niet bij een generatie jonge mensen die zich constant vergelijken met anderen op social media.”

Jamie blijft ze het liefst zo ver weg mogelijk van Instagram. “Ik gebruik het om bepaalde dingen te promoten of zaken aan de kaak te stellen die ik belangrijk vind, maar verder is het een gevaarlijk medium. Ik lees geen enkele comment”, zegt ze. “Als je ouder bent, kun je bedenken dat het allemaal nep is. Maar voor jongeren is het echt gevaarlijk.”

Bron: Variety, Fast Company | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook