Jennifer Hudson in de huid van Aretha Franklin: ‘Ik heb altijd een bijzondere band met haar gehad’

Elegance interviewde Hudson exclusief via Zoom.

Ze brak door tijdens het derde seizoen van American Idol in 2004 en won een Oscar voor haar rol in Dreamgirls. Nu speelt Jennifer Hudson Aretha Franklin in de biopic Respect, nadat ze ruim vijftien jaar geleden persoonlijk werd uitgekozen door de Queen of Soul. “Een droom en heel opwindend, maar tegelijkertijd ook doodeng.” Elegance interviewde Hudson exclusief via Zoom.

Respect

Jennifer Hudson speelt de hoofdrol in Respect, een film over het leven van zangeres Aretha Franklin. Hudson herinnert zich de ontmoeting met Franklin nog goed: “Ik ontmoette haar in New York toen ik op Broadway stond met The color purple. Ze wilde dat ik haar ging spelen in een film over haar leven. Eén van de eerste dingen die ze zei, was: Je weet dat je nóg een Oscar gaat winnen hè, als je mij hebt gespeeld? Eh, tja, ik kan het proberen!”

Naast Hudson zien we Forest Whitaker, Audra McDonald, Mary J. Blige en Marlon Wayans onder leiding van Broadway-regisseur Liesl Tommy. De film start eind jaren 40, toen Franklin nog een kind was, en eindigt ongeveer rond de tijd dat ze Amazing Grace uit 1972 opnam. Wat de makers zich al snel realiseerden, was hoe weinig bekend was over het leven van de notoir terughoudende ster. Zoals de verlammende trauma’s uit haar jeugd, de twee baby’s die ze voor haar zestiende ter wereld bracht en de persoonlijke ontberingen en hartzeer die ze in haar liedjes stortte.

Bijzondere band

In Aretha’s voetstappen treden was een droom die uitkwam, maar tegelijkertijd ook doodeng. “Het zijn enorme voetstappen en dat geeft een enorme druk. Je hebt het hier wel over de Queen of Soul! Daarbij was het erg persoonlijk voor mij. Ik heb altijd een bijzondere band met haar gehad.”

Hoewel ze Aretha goed kende, werd ze tijdens het maken van de film ook verrast door bepaalde kanten van de zangeres. “Zoals haar activisme en hoe ze haar platform gebruikte om bepaalde vraagstukken een podium te geven. Zoals haar band met Dr. Martin Luther King of het vechten voor burgerrechten.” Dat wilde ze dan ook terug laten komen in de film. “In de VS ontkom je niet aan de problematiek die ze tegenkwam als het gaat over sociale rechtvaardigheid en burgerrechten. Maar kijk wereldwijd, er is volgens mij niet één land waar ze daar niet mee worstelen. Kijk bijvoorbeeld naar Europa en haar koloniale verleden.”

Trauma’s

Ook veel trauma’s waarover toen niet werd gesproken komen langs. Zoals haar misbruik en mishandeling. “Het is belangrijk om het te laten zien, omdat zulke trauma’s vaker voorkomen dan je denkt. Als je het hebt over de mishandeling door haar ex-man; ik word moe van excessief geweld. Dat is ook niet het belangrijkste. Het moment net voor de ‘klap’, dat maakt indruk op mij en de regisseur. Ik vond het belangrijk dat je niet het geweld ziet, dat kun je zelf wel invullen, maar het effect op de persoon. Dat wilde ik verkennen. Maar ook haar inspirerende werking op mensen.”

Inspirerende vrouw

Jennifer wilde vooral dingen laten zien die Aretha als individu vormden. Niet noodzakelijk alleen de legende, maar de mens. “Om zo’n iconisch en legendarisch karakter te volgen tijdens haar strubbelingen en te zien hoe ze haar eigen stem vindt en uitgroeit tot een sterke en enorm inspirerende vrouw… Dat is wat ik wil laten zien met de film.”

Het hele interview lees je in de nieuwe Elegance. Wil je liever niet de deur uit? Bestel hem dan HIER.

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws