De 8 grootste tuintrends van 2021

Tijd om je tuin (na)zomer klaar te maken.

Plants and wooden chairs at table with food on terrace of house in the summer

Yes, er komt een nazomer aan! Na veel regen, stijgen de temperaturen weer. En dat betekent dat je tuinmeubelen nog niet opgeborgen hoeven te worden. Sterker nog: misschien wil je je tuin nu nog wel even een kleine touch up geven met tuinsets bij Van der Garde Wij hebben daarom de tuintrends van 2021 voor je op een rij gezet.

Je had de tuinkussens en ligstoelen misschien al in de schuur opgeborgen, maar ze mogen er weer uit. Er komt een heerlijke week aan, waarbij de temperaturen zelfs weer even tropisch worden. Als we een beetje geluk hebben, blijft de regen weg en kunnen we ook in de herfst nog buiten genieten, al dan wel met een dekentje. Dus mocht je nog wat veranderingen willen aanbrengen in je tuin, dan is dit het moment. Inspiratie nodig? Hieronder vind je de tuintrends, verkrijgbaar bij Van der Garde, van 2021.

1. Lekker wild

Kijk je er altijd tegenop om de heg te moeten snoeien en het gras te moeten maaien? Wat een geluk: het is een trend om de boel lekker te laten verwilderen. Zo krijgen flora en fauna de kans om vrijuit te groeien in hun natuurlijke cyclus. Ziet er misschien wat rommeliger uit dan je gewend bent, maar dat heeft natuurlijk ook wel wat.

2. Groen, groener, groenst

Een groene tuin met gras, struiken en wilde bloemen lijkt logisch, maar dat is het niet. Als je geen groene vingers hebt, heb je er misschien wel voor gekozen om je tuin te betegelen, zodat er minder onderhoud nodig is. Maar ook dan kun je voor een groene tuin zorgen door bijvoorbeeld planten en boompjes in potten neer te zetten. Of wat dacht je van een mooie bos bloemen op de tuintafel?

3. Tweede woonkamer

Vooral tijdens de coronapandemie en bijbehorende lockdown werd de tuin voor veel mensen een tweede woonkamer. Probeer je tuin daarom qua interieur te zien als een verlengstuk van je huis en kies buiten voor dezelfde stijl als binnen. Is je interieur Ibiza chique? Kies dan ook buiten voor een vrolijke parasol, gekleurde kussentjes en gezellig printjes. Is jou interieur industrieel? Gan dan ook buiten voor een combinatie van hout en metaal, zwarte accessoires en een strakke inrichting. Om ervoor te zorgen dat je altijd lekker buiten kan leven, ondanks het weerbericht, zijn ook een overkapping, buitenkeuken en heater onmisbaar geworden.

4. Natuurlijke materialen

Materialen als bamboe, rotan en hout zijn niet alleen binnen, maar ook buiten een trend. Denk hierbij aan een tuinset en parasol van bamboe, mooie rotan bijzettafeltjes en een kleed van jute. Houd het chique door daarnaast alleen wit, beige en zwarte accessoires te gebruiken of combineer het juist met veel planten en kleurrijke accessoires. Het resultaat? Alsof je op Bali zit!

5. Vogel en insectvriendelijk

Een tuin die vogels, bijen en andere insecten verwelkomt in plaats van juist weg te jagen, is helemaal van nu. Denk aan bijvriendelijke planten zoals Komkommerkruid, Wederik en Stokroos. Het staat niet alleen mooi in je tuin, je bent ook meteen goed bezig. Er sterven veel bijen en een groot aantal soorten is in het voortbestaan bedreigd. Voor een tuin vol mooi vlinders zijn onder andere deze planten een groot succes: Vlinderstruik, IJzerhard en Wilde marjolein. Maak de tuin af met een vogelbadje of -fontein en wellicht zelfs een wormenhotel!

6. Lampjes

Festivals zaten er deze zomer niet in, maar je kunt makkelijk van je tuin een feestje maken. Als iets je tuin sfeer geeft, zijn het wel lampjes. Hang een hele hoop kleine gekleurde lampjes boven de hele tuin, of kies voor een paar mooie opvallende lampionnen. Je kunt ook kiezen voor een stijlvolle wandlamp of meerdere kleine tafellampjes. Je krijgt gegarandeerd een vakantiegevoel!

7. Moestuintje

Het afgelopen jaar waren moestuintjes populairder dan ooit. Niet gek, want door de coronacrisis was iedereen aan huis gebonden en ontstonden er veel nieuwe hobby's in en rondom het huis. Zelf fruit en groente verbouwen is daar één van! En dan hebben we het niet alleen over kruiden en tomaten, maar hele tuinen vol met verschillende fruit- en groentesoorten. Makkelijke groenten om mee te beginnen die ook niet teveel ruimte in beslag nemen, zijn doperwten en bonen. Weinig geduld? Groenten die snel groeien zijn sla en radijs. Of doe eens gek en probeer watermeloenen en bessen.

8. Grijstinten

Is de Ibiza stijl niet zo jouw ding en ga je liever voor een strakkere en stijlvollere tuin? Ga dan voor grijstinten. Bang dat het grauw wordt? Kies dan voor extra veel bomen en planten in je tuin. Je kunt ook altijd later nog rustige kleuren toevoegen in de vorm van accessoires.

Bron: Intratuin, VT Wonen, Purewow | Beeld: iStock