Oeps: deze fouten in The Crown hadden wij ook niet gezien

We weten dat het fictie is, maar in deze gevallen heeft The Crown de geschiedenis echt een beetje herschreven.

The Crown

We weten dat we de gebeurtenissen in The Crown soms met een korreltje zout moeten nemen, maar desondanks heeft de serie ons veel geleerd over de royal family en wordt de Netflix-hit volop geprezen om z'n historische details. Deze keren sloegen de makers de plank echter nét mis.

'Belachelijke lengte'

Goed, het is ook niet makkelijk om acteurs te vinden die én op de echte royals lijken én die hen perfect weten te imiteren, maar over de lengte van sommige personages was nogal wat te doen. Niet alleen was John Lithgow volgens oplettende kijkers 'veel te lang' om Winston Churchill te spelen, ook Lady Anne Glenconner, de voormalige hofdame van prinses Margaret, vindt dat er een historische fout wordt gemaakt.

'Ik vond die eerste maar niks. Ze was te lang', aldus Lady Glenconner over Vanessa Kirby, de actrice die in de eerste seizoenen van The Crown de rol van Margaret op zich nam. 'Om die actrice zo boven Claire Foy (Queen Elizabeth, red.) uit te zien stijgen was belachelijk. En haar stem klopte niet.' In werkelijkheid waren zussen Elizabeth en Margaret ongeveer even lang.

Missende babybump

In seizoen twee maken we kennis met de Kennedy's, en nog diezelfde aflevering komt ook het nieuws dat de president is doodgeschoten. Wanneer Queen Elizabeth dat hoort in de serie, is er geen babybuik te zien, terwijl de koningin op dat moment zes maanden zwanger was van prins Edward (iets wat pas in een latere aflevering aan bod komt). Details, details!

Thuisbioscoop

De Queen kijkt in seizoen drie vanuit huis naar een bioscoopjournaal over prinses Margarets reis naar de Verenigde Staten. We geloven best dat er als koningin heel veel mogelijk is, maar een filmjournaal werd destijds toch echt alleen in de bios uitgezonden, zoals de naam al doet vermoeden. Foutje moet kunnen!

Zitten met de benen gekruist

De koninklijke etiquette is ook voor de acteurs niet altijd even makkelijk. Zo zitten er door de seizoenen heen regelmatig royal ladies met de benen gekruist: not done volgens het protocol. Alleen de enkels mogen over elkaar worden geslagen (Meghan Markle, Kate Middleton en prinses Diana gingen hiermee ook weleens de mist in).

Maanlanding

Vol verwondering kijkt de koninklijke familie naar de maandlanding van Neil Armstrong, terwijl het zonlicht het paleis binnenstroomt. Een oplettende kijker had door dat the one small step for man in werkelijkheid 's nachts plaatsvond (Britse tijd), dus waar komt al dat licht toch vandaan?

Royalty
  • Beau Monde
  • Netflix/The Crown