6 Mode-iconen van vroeger die ons nog altijd weten te inspireren

Geroemd om hun stijl, flair, carrière én humanitaire hart.

mode-iconen

Geroemd om hun stijl, flair, carrière én humanitaire hart. Een terugblik op zes mode-iconen van vroeger, die ons nog altijd weten te inspireren, ook op het gebied van mode.

1. Grace Kelly

Van strakke designeroutfits tot en met extravagante koninklijke jurken, Grace Kelly is bijna net zo bekend om haar stijl als om haar status van Hollywood Leading Lady. De Hitchcock-muze was het toonbeeld van het oude stijlvolle Hollywood, gemixt met de chique uitstraling van een gegoede familie van de Amerikaanse Oostkust. Haar favoriete look? Een goede twinset of een jurk met een riem, aangevuld met een parelketting of een mooie sjaal. Uiteraard afgestyled met Gucci-mocassins en een Hermès Kelly Bag.

2. Brigitte Bardot

Het toppunt van 60s chic en een bombshell die vol vertrouwen én elegantie haar sexiness gebruikte. Begonnen als ballerina, later wereldberoemd als actrice en in Frankrijk ooit omschreven als ‘de meest bevrijde vrouw van naoorlogs Frankrijk’. Ze was het Franse antwoord op het Amerikaanse sekssymbool Marilyn Monroe. Een stijlicoon werd ze in de jaren 60 met blote schouders, haar bekende ruitjes, korte jurkjes en lange laarzen, en natuurlijk de bikini die ze uiteindelijk gemeengoed maakte.

3. Jacqueline Kennedy Onassis

Een usual suspect? Ongetwijfeld, maar Jacqueline Kennedy Onassis is dan ook simpelweg één van de grootste stijliconen van de vorige eeuw. Ze zorgde voor een enorme populariteit van een aantal typische 60s en 70s trends zoals de pillbox-hoedjes, strapless jurken en elegante getailleerde jassen. Ook durfde ze voor kleur te gaan, zo was roze een favoriet, en wie kent niet haar Chanel-pakken en natuurlijk de extra grote zonnebrillen.

4. Catherine Deneuve

Deneuve werd een muze voorYves Saint Laurent nadat hij haar ontmoette in zijn atelier op aanraden van Deneuves toenmalige man, fotograaf David Bailey. Ze had een jurk nodig voor een ontmoeting met koningin Elizabeth II en dat vormde de start van een innige vriendschap. De band ging zelfs zo ver dat ze hem adviseerde over collecties en altijd vooraan zat tijdens zijn shows. Deneuve noemde haar vriendschap met de modeontwerper ‘de mooiste liefdesaffaire van haar leven’. De Française met flair, aangekleed door de grootste Franse ontwerpers, wordt één van Europa’s elegantste vrouwen. Ze draagt subtiele, sexy looks met A-lijnjurken, vaak gepaard met een kenmerkende haarband.

5. Audrey Hepburn

De dochter van een Britse bankier en een Nederlandse barones. Kan het nog chiquer? Waarschijnlijk niet, ook al waren haar ouders ‘een beetje fout’, voornamelijk voor de oorlog. Hepburns look als Holly Golightly uit Breakfast at Tiffany’s werd legendarisch en sommigen zijn het erover eens dat ze verantwoordelijk is voor onze obsessie met de Little Black Dress. Vergeet ook zeker niet die grote zonnebril. Ze wist elke look elegant te maken en te verheffen tot iets wat we willen nastreven. Van de kleding in Roman holiday tot de stijl in Sabrina. Zelfs al kwam ze net van een trans-Atlantische vlucht, Hepburn verplaatste zich in stijl. En die stijl is nog niet eens zo ingewikkeld om te benaderen dankzij haar klassieke en tegelijkertijd eenvoudige, maar altijd elegante outfits.

6. Bianca Jagger

Een seventies ‘It girl’. Ze leefde zo ongeveer in de New Yorkse club Studio 54, in op maat gemaakte pakken van Yves Saint Laurent. Immer met een geheel eigen stijl. Een mix van modern en rock-’n-roll, maar altijd precies zoals ze zelf graag wilde. Legendarisch werd ze door op haar 34ste verjaardag op een wit paard Studio 54 te betreden. Daarmee definieerde ze de glitz and glamour van de discodagen.

Meer over deze vrouwen weten? Je leest het in de Elegance die nu in de winkel ligt. Wil je liever niet de deur uit? Bestel hem dan HIER.

Mode
  • Jorrit Niels
  • BrunoPress