Witte asperges
Met witte asperges kun je allerlei kanten op. Combineer de groente bijvoorbeeld met zalm, lente-ui en dille en laat dat het beleg zijn voor op flammkuchen. Lekker als lunch, of als bijgerecht voor een borrelavond.
Ingrediënten
4 lente-uitjes
300 gram bloem
200 gram gerookte zalm
200 gram crème fraîche
150 gram witte asperges
75 gram Flora Plant
10 gram verse dille
7 gram droge gist
150 ml lauwwarm water
3 tl kappertjes
1⁄2 tl suiker
zout en peper
Bereidingswijze
1. Smelt Flora Plant in een steelpan op laag vuur. Zeef de bloem boven de kom van een staande mixer en voeg hier 1⁄2 tl zout en suiker aan toe, meng de ingrediënten door elkaar. Meet lauwwarm water af in een maatbeker en voeg hier de gesmolten Flora Plant en de gist aan toe. Giet dit mengsel in de kom en kneed dit 10 minuten totdat er een soepel deeg in de vorm van een bal is ontstaan. 2. Doe de deegbal in een kom, bedek deze met een vochtige theedoek en zet de kom een uur apart op een droge en warme plek totdat het deeg in volume is verdubbeld. Verwarm, wanneer het deeg gerezen is, de oven voor op 225 °C. 3. Schil en snijd de harde onderkant van de witte asperges en doe de asperges samen met de schillen en afsnijdsels in een ruime pan waarin ze in hun geheel plat kunnen liggen. Kook de asperges 10 minuten in ruim kokend water met een mespunt zout en de deksel op de pan. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten in de pan nagaren. Haal de asperges uit de pan en halveer ze wanneer ze afgekoeld zijn in de lengte. 4. Verwijder de onderkant en een stukje van de bovenkant van de lente-uitjes en snijd ze vervolgens doormidden in de lengte. 5. Snijd de dille grof en meng 2/3 met de crème fraîche, proef en breng op smaak met zout en peper. 6. Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met het crème fraîche-mengsel. Verdeel hier de witte asperges en lente-ui over en bak de flammkuchen in 15-20 minuten knapperig. Haal de flammkuchen uit de oven en beleg met stukjes gerookte zalm, kappertjes en de overige dille. Serveer direct.
- Flora