Dit niet doen helpt je om 's nachts weer de slaap te vatten

Een goede nachtrust is van belang. Toch liggen veel mensen 's nachts wakker en lukt het niet meer om in slaap te vallen. Erg vervelend en frustrerend, maar één troost: er is een logische verklaring voor en je kunt er ook gemakkelijk iets aan doen.

Wakkerliggen

Tijd

Slaapdeskundige Dr. Nerina Ramlakhan heeft een tip voor alle mensen die 's nachts wakker worden en vervolgens niet meer kunnen slapen. "Het eenvoudigste wat ik kan aanraden, is om 's nachts niet meer naar de tijd te kijken", vertelt ze. "Kijk niet naar de tijd, want het eerste wat je doet, is een berekening maken." Grote kans dat ook jij gaat uitrekenen hoeveel uur je nog kan slapen. Deze berekening maken is al genoeg om je 'klaarwakker' te maken en laat dat nou net hetgeen zijn wat we niet willen.

Actief

Dr. Ramlakhan vertelt bovendien dat je door een stadia van bewustzijn gaat als je slaapt. Wanneer je volledig alert bent, ervaar je bèta-hersengolven en zodra je ontspannen bent, heb je te maken met alfagolven. Wanneer je op de klok kijkt en de berekening maakt, activeren de bèta-golven. Daardoor is het een stuk moeilijker om weer terug te keren naar alfagolven. Zet je telefoon dus uit of op vliegtuigstand en laat dat zo tot je wekker gaat. Nog een tip: leg je smartphone ver van je bed, want dan kom je niet in de verleiding om 'm te pakken en kun jij gerust verder slapen.

Lifestyle
  • Marie Claire
  • iStock