Nu te zien in Foam Amsterdam

Vanaf februari 2019 zijn er nieuwe tentoonstellingen te zien in het fotografiemuseum Foam. Benieuwd welke dat zijn? Elegance geeft een overzicht.

Nu te zien in Foam Amsterdam

Ghosts Don't Walk in Straight LinesDe februarimaand wordt afgetrapt met een project van Saskia de Brauw en Vincent van de Wijngaard genaamd Ghosts Don't Walk in Straight Lines. De Brauw is bekend als internationaal topmodel en is ook veelvuldig terug te zien in dit project. Ze liep namelijk gedurende één dag door de straten van Manhattan langs de noord-zuidas, van 225th Street en Broadway in het uiterste noorden naar Battery Park in het zuiden. Haar rustige wandeling door een juist levendige stad zorgt voor mooie beelden. De tentoonstelling is te zien tot 10 februari.

Foam Talent CallWat langer loopt de 13e editie van de Foam Talent Call. Dit is een zoektocht, georganiseerd door Foam Magazine, naar jonge getalenteerde fotograven tussen de 18e en 35 jaar. De fotograven mogen overal ter wereld vandaan komen en degenen die geselecteerd worden, zullen op internationale wijze geïntroduceerd worden in de wereld van de fotografie. De Foam Talent Call loopt tot 17 maart. Voor meer info, klik hier.Het werk van de kunstenaars die vorig jaar werden geselecteerd gaat op tournee en is vanaf 22 maart te zien in Brooklyn.

His New York YearsVan 15 februari tot 14 april is de tentoonstelling genaamd His New York Years over de Duitse modefotograaf Erwin Blumenfeld te zien. De fotograaf was één van de beste modefotografen uit de 20e eeuw en werd bekend met een oeuvre in zwart-wit. De tentoonstelling in Foam laat echter kleurfoto's zien uit een periode in New York. Naast ongeveer tachtig kleurenfoto's zijn bestaat de tentoonstelling ook uit een paar vintage foto's in zwart-wit, vitrines met originele tijdschriften en een aantal van Blumenfelds fashion films.

StoriesOok vanaf 15 februari is de tentoonstelling Stories van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng te zien. Deze tentoonstelling bestaat uit veel ongeziene foto's uit het beeldarchief van de fotograaf. Mofokengs werken samen vertellen veel over de invloed die het snel veranderende politieke klimaat op het dagelijks leven heeft. De fotograaf heeft namelijk vanaf het begin van de jaren tachtig het bestaan van pachtboeren en arbeiders in townships vastgelegd. Het einde van de apartheid speelt ook een grote rol in Mofokengs werk. De tentoonstelling is te zien tot 28 april. 

Happy ValleyDe serie Happy Valley van de Amerikaans-Ierse kunstenares Eva O'Leary is te zien van 1 maart tot 31 april. De naam van de tentoonstelling is ook de bijnaam van de stad, State College (Pennsylvania), waar ze opgroeide. Hoewel O'Leary al sinds haar achttiende niet meer in de stad woont, keert de plaats wel vaak terug in haar werk. En zo ook in deze serie. De foto's lijken fris en vol kleur, maar door een soort agressieve scherpte roept haar werk tegelijkertijd een gevoel van ongemak op.

ZEENVanaf 15 maart tot 5 juni is de grootste museale solotentoonstelling, ZEEN, van het kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes tot nu toe te zien in het museum. Het duo wordt beschouwd als Nederlands meest vooruitstrevende stilleven fotografen van deze tijd. Scheltens & Abbenes doen in hun studio onderzoek naar de anatomie van objecten. In de studio komen objecten dan ook tot leven door ze uit hun dagelijkse context te halen, erop in te zoomen, ze te kadreren en vervolgens tot de kern ervan door te dringen.