Het poppenhuis van Anna Maria Trip in Rijksmuseum Twenthe

Barbiepoppen, babypoppen, poppenhuizen... wie heeft er niet mee gespeeld of ze verzameld? Al in de zeventiende en achttiende eeuw werden de laatstgenoemde ingericht. Het beroemde poppenhuis van Anna Maria Trip is één van de tien bewaard gebleven Hollandse poppenhuizen uit die tijd en staat nu nog even op de Tefaf. Maar daarna wordt het verplaatst naar Twente.

Het poppenhuis van Anna Maria Trip in Rijksmuseum Twenthe

Historie

Het huis was destijds van Anna Maria Trip, een Groningse afstammeling uit een bekende Amsterdamse regentenfamilie. Met zilveren pannetjes in de keuken, zijden wandbespanningen en de geschilderde ‘Perzische tapijten’ was het geen speelgoed, maar een verzamelproject. Trip begon met de inrichting van het mini huis toen ze 38 was.

Topstuk

Het poppenhuis zal binnenkort in het Rijksmuseum Twenthe te zien zijn, waar het het topstuk van de zilverschatkamer zal zijn. Want naast de zilveren pannetjes, staan er in het huisje nog zeker honderd andere zilverminiaturen. Een bezoekje waard dus...

Naar verwachting is het poppenhuis vanaf eind april te zien in Rijksmuseum Twenthe. Voor meer informatie kun je de site van het museum in de gaten houden.