Museum De Lakenhal lanceert Nieuw Leids Laken

Leids Laken: het was tijdens de middeleeuwen een bekend begrip in Europa. Passé dus? Nee, Museum De Lakenhal lanceert Nieuws Leids Laken.

Museum De Lakenhal lanceert Nieuw Leids Laken

Museum De Lakenhal

Het bekende museum in Leiden is vernieuwd en vanaf deze maand weer toegankelijk voor het publiek. Om de restauratie en de heropening van het museum te vieren, wordt er van 20 tot en met 23 juni een openingsweekend georganiseerd. Op de eerste twee dagen is er een vrij toegankelijk open huis en in het weekend, dus op 22 en 23 juni, wordt er een feestelijk openingsfestival georganiseerd. Extra leuk: het museum wordt heropend door Koning Willem-Alexander.

Te zien

Tijdens de restauratie gingen vijf kunstenaars en ontwerpers de uitdaging aan om nieuwe wollen stoffen te creëren aan de hand van oude ambachten en nieuwe technieken. Deze stoffen vormen de collectie 'Nieuw Leids Laken' en zijn vanaf de heropening te bewonderen in het museum. Gaat je hart hier sneller van kloppen? De stoffen zijn per strekkende meter te koop in de museumwinkel. En voor de echt creatievelingen onder ons, zijn er ook DIY-pakketten verkrijgbaar! Daar is wel enige haast bij geboden, want voorlopig is er slechts vijftig meter stof per laken beschikbaar.

Leids Laken

Het Leids Laken is een geweven en vervolgens vervilte wollen stof, die onder andere werd gebruikt voor kleding en meubels. Ruim 700 jaar lang werd in Leiden het Leidse Laken geproduceerd. Echt iets van vroeger dus, maar met 'Nieuw Leids Laken' blaast het museum de textielgeschiedenis een nieuw leven in en wil zodoende de tijdloze relevantie en rol van de textielindustrie benadrukken.

Ontwerpers

De vijf creatievelingen zijn Christie van der Haak, Mae Engelgeer,  Edwin Oudshoorn, Claudy Jongstra en Petra Blaisse. Om een vernieuwde versie van het Leids Laken te ontwikkelen, kregen ze toegang tot de uitgebreide stoffen- en stalencollectie van het museum.