Licht onder de loep - winterzonbescherming 2.0

80 procent van de huidveroudering komt door zonlicht. Daarom is smeren met een spf-crème, ook tijdens de wintermaanden, essentieel. Elegance geeft tips.

Licht onder de loep - winterzonbescherming 2.0

Elegance sprak voor dit verhaal met onder anderen dr. Olivier Doucet (wetenschapper en het brein achter de producten van Lancaster), dr. Marko Lens (plastisch chirurg, specialist op gebied van huidkanker en maker van ‘doctorbrand’ Zelens) en Paula Begoun die bekendheid kreeg als ‘cosmetics cop’ en haar eigen merk heeft onder de naam Paula’s Choice.

Bruin worden, hoe werkt dat?

Onze huid verandert door de zon, hij wordt dikker, doffer en krijgt vlekjes en rimpeltjes. We verouderen sneller als we ons niet beschermen. En dan hebben we het niet eens over huidkanker, dat de laatste jaren steeds meer wordt geconstateerd. We gaan vaker op vakantie en bloot op het strand of tijdens sport. De huid bruint door opname van uv. De kleur die we krijgen is afhankelijk van de activiteit en het aantal cellen die het pigment melanine aanmaken. Melanine heeft de taak om uv te weren en kan dat tot op zekere hoogte. Het geeft de huid niet alleen zijn kleur, maar ook een ‘factor’, al is die heel bescheiden. Deze natuurlijke bescherming geldt alleen voor een beperkte blootstelling aan de zon. Want zoals wij bruinen tijdens onze zonvakanties op het strand en terras, dáár kunnen de pigmentcellen niet tegenop. En dus heeft elke huidskleur zonbescherming nodig. Of zoals Paula Begoun het zegt: ‘De huid is zodra die gebruind is, feitelijk al beschadigd door de zon.’

Filterkunde

Licht is overal. Ook in de schaduw. We kennen bovendien de verhalen dat uv-A-stralen door ramen komen en dat een (werk-) plek aan een raam dus niet altijd slim is. Uv bestaat uit uv-B (met de B van verBranden) en uv-A (met de A van Aging). Gelukkig heeft de beautyindustrie filters die uv-stralen ofwel weerkaatsen ofwel absorberen en afbreken. Er zijn chemische, minerale en een mix van die twee. De mate van bescherming wordt aangegeven op de verpakking. Een SPF 30 wordt over het algemeen aangeraden voor buiten, een SPF 50 is het hoogste filter, maar biedt niet enorm veel meer bescherming. De +++ op de verpakking geven de mate aan waarin het (breedspectrum) filter beschermt tegen uv-A. Voor alle filters geldt: een half uur voor het blootstellen aan de zon aanbrengen en om de twee uur opnieuw smeren, hoewel minerale filters hun werk langer doen. De laatste jaren liggen enkele filters, zoals oxybenzone, onder vuur. Ze zouden in de bloedbaan terecht komen. Uv-filters, zowel de chemische als minerale, worden er ook van beschuldigd bij te dragen aan de af braak van koraal wanneer ingesmeerde mensen massaal te water gaan. Vandaar dat Hawaii al enkele filters verbiedt en Florida en Californië zullen volgen. Het goede nieuws is dat er al producten zijn met afbreekbare, ‘milieu- vriendelijke’ filters.Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30 of 50 en Sun Mist SPF 30 (€33 douglas.nl)Naïf Natural Sunscreen SPF 50 (€20 naifcare.com)

En dan is er zoiets als infrarood

‘Infrarood is onzichtbaar en breder dan uv-A’, legt Olivier Doucet van Lancaster uit. ‘Het is maar een klein deel van het licht, maar brengt diep in de huid schade aan als we in de zon zijn. Infrarood dringt dieper in de huid en kan daar DNA-schade veroorzaken. Het is de warmte die je voelt, de temperatuur van de huid gaat in de zon pijlsnel omhoog. Uv-A en infrarood richten dus samen schade aan en saboteren de aanmaak van nieuw collageen.’ Inmiddels is de ‘full light technology’ ingeburgerd en blijkt het onderzoek van Lancasters Olivier Doucet van onschatbare waarde.Lancaster Sun Perfect Illuminating Cream SPF 50 (€49 debijenkorf.nl)

Blauw licht

HEVL is de afkorting van High Energy Visible Light, het blauwe licht van laptops en telefoons dat er sinds dit jaar ook de schuld van krijgt vroegtijdige veroudering te veroorzaken. Het zou vrije radicalen losmaken in de huid, de pacmannetjes die de kwaliteit van de huid van binnenuit aantasten. Blauw licht is ook onderdeel van daglicht, het zit tussen uv en infrarood in. Niet dat je er echt wakker van moet liggen, want dertien uur achter een laptopscherm staat gelijk aan vijftien minuten in de zon. Toch claimen een aantal merken dat een filter tegen blauw licht in hun huidverzorging belangrijk is. Is het een marketingtruc? De tijd zal het leren.Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex Synchronized Recovery (€57)

Blauw licht zit tussen uv en infrarood in

Zonbescherming die ook verzorgd

Zowel dr. Marko Lens als Paula Begoun geloven in laagjes zonbescherming. Eerst in je primer, dan in je dagcrème en vervolgens een SPF in je make-up. Maar bedenk: een SPF 25 in je dagcrème en SPF 15 in je foundation is samen géén SPF 40. De laatst opgebrachte filter telt. Een foundation met SPF alléén is echter niet voldoende beschermend als je de zon ingaat, simpelweg omdat je er dan een eetlepel van op zou moeten brengen. Dat is wat veel voor foundation. Andersom zijn er ook steeds meer zonproducten met een tintje, wel zo prettig als je bijvoorbeeld roodheid wiltverdoezelen.Lancaster Sun Perfecting Fluid SPF 50 heeft een universeel tintje (€49 iciparisxl.nl)Guerlain L’Essentiel Glow Foundation heeft een SPF 20 en is er in 24 kleuren, van licht naar donker (€57 debijenkorf.nl)Maestro UV van Armani is een transparant portable uv-filter met SPF 50, Fusion Make-up van Armani heeft een SPF 15 (€69 douglas.nl)The Soft Fluid Long Wear Foundation van La Mer heeft een SPF 20 (€ 97 douglas.nl)

Zonnefilter wegwassen

Wist je dat zonnefilters er ’s avonds ook weer af moeten? Gebruik een goede cleanser, zoals Chanel La Mousse (€38) en reinig na met een verzorgende lotion zoals Chanel Le Tonique (€35).

Smeer vitaminen

Olivier Doucet en Marco Lens geloven dat goede zonbescherming ook bestaat uit antioxidanten. Dat zijn vitaminen die huidschade helpen tegengaan. Dr. Doucet zegt: ‘De huid maakt zelf antioxidanten aan als verdediging, maar de meesten van ons hebben er te weinig. Zon en infrarood verminderen bovendien de werking van het natuurlijk immuunsysteem. Wij konden door onderzoek aantonen dat de huid al na een paar minuten in de zon een gat heeft in de verdediging en 24 uur nodig heeft om bij te komen. De synergie tussen deze antioxidanten is belangrijk. Wij hebben daar lang op gestudeerd om de juiste mix te kunnen maken, onder meer met B3 en zoethoutextract.’ Dr. Lens noemt met name vitamine C, E en D. Een los serum met een antioxidant onder je zonbescherming zou ook een goed idee zijn.Zelens Power C (20%) Treatment Drops gebruik je tweemaal daags met drie druppeltjes op een schone huid (€175 skins.nl)Dr Sebagh Pure Vitamin C Powder (20%) meng je zelf door je favoriete huidverzorging (€110 debijenkorf.nl)Jo Malone heeft een lipconditioner met vitamine E die lippen de zomer door helpt (€30,50 iciparisxl.nl)Alpha-H heeft een handige kit met de belangrijkste vitaminen voor de huid, de Vitamin Pro ling Kit (€90)

De kwestie D

Onder invloed van zon maakt de huid vitamine D aan en dat is nodig voor stevige botten. De donkere huid maakt minder en langzamer vitamine D aan dan de lichte. Een lichte huid heeft dagelijks 5 tot 10 minuten zonlicht nodig voor voldoende D, een donkere huid doet daar tien keer zo lang over. Maar Paula Begoun ziet vitamine D-aanmaak beslist niet als goede smoes om in de zon te gaan zitten. Zij adviseert je vitamine D-gehalte te laten checken door een dokter en eventueel supplementen te slikken. Marko Lens gelooft dat het op de huid aanbrengen van vitamine D huidschade tegen kan gaan. Daarom heeft hij een Power D-serum in zijn Zelens-collectie. Lens: ‘In de strijd tegen huidkanker zien we goede resultaten met topische vita- mine D, vandaar dit product.’Zelens Power D Treatment Drops (€150 skins.nl)

Pigmentvlekjes te slim af

Zonneschade bestaat behalve uit rimpels en verminderde soepelheid van de huid uit pigmentvlekjes. Wist je dat pigmentvlekjes al op jonge leeftijd worden aangemaakt, maar zich pas latermanifesteren? Niet als je Sisley Sunleÿa SPF 50+ Age Minimizing Global Sun Care Prevents Dark Spots gebruikt (€189 douglas.nl). Dit heeft een speciaal ingrediënt dat pigmentvlekjes voorkomt. Tip: bescherm de huid rond je mond tegen pigmentvlekjes en rimpeltjes met de Sisley Super Stick Solaire Teinté SPF 50+ voor gevoelige zones waar ook een tintje in zit (€83,50).

Zonnetijd verkorten

Het is slim als je de tijd die je in de zon doorbrengt om toch een kleurtje op te bouwen verkort met producten die het bruiningsproces versnellen. Dat kan met de nieuwe zonproducten van Clarins. Dit zijn tien producten met diverse texturen waaraan een mix van antioxidanten is toegevoegd (vanaf €27,50 douglas.nl). Dior deed een tan beautifier in de nieuwe zonnecrèmes voor lichaam en gezicht. Kies de textuur die past bij je huidtype, een Crème Protectrice Hâle Sublime SPF 30 of SPF 50 of een Milky Mist Spray met SPF 50 (vanaf €33 douglas.nl). Zelfbruinen is natuurlijk ook een optie. Er zijn veel fijne nieuwe producten, variërend van Tan-Luxe dat een verzorgend en zelfbruinend serum maakt (€42 skins.nl), Lancaster dat een Sun 365 Gradul Tan Body Oil heeft (€34) tot Mádara, een biologisch merk dat de selftanning milk maar gewoon Fake It noemt (€27 debijenkorf.nl).