11 dingen die je niet wist over prinses Beatrix

Haar hele leven staat onze voormalige koningin al in de schijnwerpers en tóch weet ze veel zaken geheim te houden voor het publiek. Behalve deze dingen...

11 dingen die je niet wist over prinses Beatrix

1. Zuinig

Prinses Beatrix is heel erg zuinig. Voor een aardrijkskundeboek moest ze vier gulden betalen. Dit vond zij te veel en dus speurde ze tweedehandswinkels af, op zoek naar een goedkoper exemplaar.

2. Controle

Onze prinses heeft last van controledwang. Wanneer dingen nét eventjes anders gaan dan anders, stoort zij zich hieraan. Ook controleerde zij haar zoons altijd of ze niet stiekem waren uitgegaan. Willem-Alexander vond dat verschrikkelijk.

3. Sport

De voormalig koningin is gek op tennis. Zij is dan ook regelmatig gespot op de tribune bij diverse (internationale) tenniswedstrijden.

4. Baarn

Prinses Beatrix werd op 31 januari 1938 geboren in Baarn.

5. Straatnamen

Vaak worden namen van bekende personen of nationale helden gebruikt als straatnaam. Wel opvallend is het feit dat er tien keer zoveel straten zijn met prinses Beatrix, dan met koningin Beatrix.

6. Koningin

Bij de geboorte van haar oudste zoon Willem-Alexander, kwam er een einde aan meer dan honderd jaar koninginnen.

7. Salaris

Het salaris van Beatrix is €510.000 per jaar. Daarnaast betaalt ze tot wel 1,6 miljoen euro aan persoonskosten. Hoe? Dat blijft de vraag…

8. Beatrix

Sinds haar geboorte nam de populariteit van de naam Beatrix sterk toe. In 1941 werden de meeste Beatrixen geboren, drie jaar na haar geboorte.

9. Overleg

Elke maandagochtend schuift zij aan bij het overleg tussen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun staf.

10. Naam

De naam Beatrix betekent: zij die gelukkig maakt of gelukkige vrouw.

11. Oranje-Nassau

De volledige naam van prinses Beatrix is: Beatrix, bij de gratie Gods, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld, Hertogin van Limburg, Markiezin van Veere, Erfprinses van Vlissingen, Gravin van Katzenelnbogen, Vianden, Dietz, Spiegelberg, Burgen, Leerdam en Culemborg, Burggravin van Antwerpen, Barones van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het land van Cuijck, Ijsselstein, Cranendonck, Eindhoven, Liesveld, Herstel, Warneton, Arlay en Nozeroy, Erfen Vrijvrouwe van Ameland, Vrouwe van Borculo, Breedevoort, Lichtenvoorde, Loo, Geertruidenberg, Clundert, Zevenbergen, Hoge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, St. Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter Eem, Willemstad Steenbergen, Montfoort, St. Vith, Buettgenbach, Niervaart, Daasburg, Turnhout, Besancon.