Dit gebeurt er met je lichaam als je een uur later dan normaal opstaat

Afhankelijk van de situatie, maar een uur later wakker dan normaal kan soms een beetje stressvol zijn. Vooral als je je hebt verslapen en te laat bent voor werk kun je hoop stress ervaren. Maar wat je slaapritme betreft, kan een uur langer slapen een grote impact op je hersenen en algemene gezondheid hebben.

Dit gebeurt er met je lichaam als je een uur later dan normaal opstaat

Afhankelijk van de situatie, maar een uur later wakker dan normaal kan soms een beetje stressvol zijn. Vooral als je je hebt verslapen en te laat bent voor werk kun je hoop stress ervaren. Maar wat je slaapritme betreft, kan een uur langer slapen een grote impact op je hersenen en algemene gezondheid hebben. 

Timing is ook belangrijk

"Onderzoek toont aan dat de timing wanneer je gaat slapen (en opstaat) net zo belangrijk kan zijn als het aantal uur dat je slaapt", vertelt slaapdeskundige Rose MacDowell aan Bustle. Hoewel je de 'paniek' van te laat wakker worden snel vergeet, kan dit wel wat gevolgen hebben als je dit blijft doen.

Nachtbraker

"Laat gaan slapen kan ervoor zorgen dat je slaapritme verlaagt, waardoor je de volgende nacht moeilijker in slaap valt", zegt MacDowell. Wanneer het 's avonds tijd is om naar bed te gaan, zul je merken dat je meer energie hebt dan normaal, waardoor je waarschijnlijk langer wakker blijft. Als dit een paar nachten aanhoudt, dan kan het moeilijk zijn om je hersenen te 'resetten' en weer je oude ritme terug te vinden.

Gevolgen

Als je soms later wakker wordt dan normaal, dan zal dit waarschijnlijk geen grote invloed op je hersenen hebben. Maar als je slaap voortdurend verstoord wordt, dan kan dit met de tijd wél problemen veroorzaken. "Als je slaap tijdens de nacht meerdere keren wordt onderbroken, zijn je hersenen misschien niet zo scherp als normaal, waardoor je cognitieve vermogen achteruit gaat", zegt internist dr. Steven Reisman. "Het kan het geheugen negatief beïnvloeden." Hierdoor kun je minder lekker in je vel zitten.

Ritme

Hoewel het verleidelijk kan zijn om elke nacht op een ander tijdstip te gaan slapen en elke ochtend rond een andere tijd wakker te worden, schijnt het dus beter te zijn om je aan je eigen slaapschema te houden.

"Het is raadzaam om elke dag wakker te worden rond hetzelfde tijdstip. Als je een vaste routine hebt en voldoende slaap krijgt, zul je meer energie hebben", vertelt Reisman. Slaapdeskundige MacDowell adviseert zelfs om ook in het weekend dit ritme aan te houden. "Door elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden, doe je je hersenen een groot plezier, evenals je algehele gezondheid", aldus MacDowell.