Een voorbeeld van zo'n interieurstijl is Japandi. Hierin worden Japans minimalisme en Scandinavisch design met elkaar gecombineerd tot een strak en ruimtelijk geheel. Maar wat precies maakt Japandi zo geschikt voor kleinere ruimtes? Je leest het hieronder!
1. Minimalisme in ontwerp
Wat kenmerkt het leven in Japan? Minimalisme! Het verbaast dan ook niet dat de Japandi-interieurstijl in de basis heel minimalistisch is. Eenvoud en functionaliteit staan centraal. Geen grote, opvallende en zware meubels, maar juist ademende en open stukken. Denk aan minimalistische open houten eetkamerstoelen, zonder patroontjes of flitsende kleuren. Dit soort meubels zorgen ervoor dat een ruimte niet overweldigend aanvoelt of optisch verkleind wordt. Dus, tijd voor minimalistische meubels? Kijk eens bij Loft24!
2. Rustig kleurpalet
Donkere kleuren absorberen licht. En precies dat moet je niét hebben in een kleinere ruimte. Kies je voor Japandi, dan kies je voor lichte en aardse kleuren. Denk dan aan wit- en beigetinten. Lichte kleuren reflecteren licht, waardoor een kleine ruimte groter oogt en minder benauwd aanvoelt. Die lichte kleuren vind je terug in Japandi-meubels, maar ook in kunst in deze stijl. Het is overigens niet erg om hier en daar wat donkerdere meubels te plaatsen om zo contrast te creëren. Zo gaat een salontafel van donker hout je ruimte echt niet ineens optisch kleiner maken. Wel is het slim om in kleinere ruimtes terughoudend te zijn met dit soort donkergekleurde meubels.
3. Natuurlijke elementen
Een van de belangrijkste kenmerken van Japandi is het gebruik van natuurlijke materialen. Daar zijn ze immers zowel in Japan als in Scandinavië behoorlijk fan van. Denk bijvoorbeeld aan houten meubels, bamboe accessoires en stenen decoraties. Deze natuurlijke materialen zorgen voor warmte en textuur, maar bovenal voor een rustgevende sfeer. In een kleine ruimte zorgt dit voor een extra levendige en frisse uitstraling, waardoor de ruimte groter aanvoelt.
4. Functionele decoratie
Dat Japandi minimalistisch is, betekent niet dat je geen decoratie mag plaatsen. Sterker nog: decoratie is essentieel bij het creëren van een Japandi-interieurstijl. Voor in kleine ruimtes kies je het best voor items die zowel esthetisch als functioneel zijn. Denk aan een mooie vaas die zowel goed oogt mét als zónder bloemen. Dan hoef je ‘m niet op te bergen wanneer je even geen bloemen hebt. Of wat dacht je van koffietafelboeken die stiekem ook een opbergdoos zijn? Kleinere ruimtes vragen om creatief te zijn met opslag. Gelukkig laat de Japandi stijl dat goed toe!
- Sendar Media
- Adobe Stock