Ben jij een people pleaser? Zo stop je daarmee

Ga jij altijd over je eigen grenzen heen, simpelweg zodat je anderen niet teleurstelt? Dan ben jij een echte people pleaser. Deze gewoonte komt vaak voort uit onzekerheid en de angst voor afkeuring en kan leiden tot emotionele uitputting en onevenwichtige relaties. Gelukkig zijn er manieren om hiermee te stoppen en gezonde grenzen te stellen.

pleaser

1. Herken je patronen

De eerste stap om te stoppen met het zijn van een people pleaser is bewustwording. Let op wanneer en waarom je jezelf in situaties bevindt waarin je moeite hebt om 'nee' te zeggen. Probeer te ontdekken of er bepaalde mensen of situaties zijn die deze reacties bij je uitlokken. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om deze patronen te herkennen. Door deze bewustwording kun je gerichter werken aan verandering van je gedrag.

2. Begrijp waar je gedrag vandaan komt

De gewoonte om mensen te pleasen ontstaat vaak al in de kindertijd, wanneer we leren dat onze waarde afhangt van de goedkeuring van anderen. Misschien is er sprake geweest van hoge verwachtingen of zelfs trauma, wat ertoe kan leiden dat je anderen probeert te behagen om conflicten te vermijden. Door stil te staan bij de oorsprong van dit gedrag, krijg je meer inzicht in waarom je het blijft herhalen. Dit inzicht is essentieel om los te komen van oude patronen.

3. Wees aardig voor jezelf

Als je merkt dat je steeds in dezelfde valkuilen trapt, is het belangrijk om in eerste instantie aardig voor jezelf te zijn. Kritiek op jezelf kan ervoor zorgen dat je verder vastloopt in het pleasen. Vervang negatieve gedachten door meer positieve en ondersteunende gedachten, zoals 'Ik ben aan het leren, en dat is oké.' Het kan ook helpen om positieve affirmaties zichtbaar te maken in je omgeving, bijvoorbeeld door een briefje op te hangen met een bemoedigende boodschap.

4. Stel je eigen behoeften centraal

Een belangrijke stap om te stoppen met pleasen is het herkennen van je eigen behoeften. Vaak worden deze weggedrukt door de behoeften van anderen. Neem de tijd om te ontdekken wat voor jou belangrijk is en stel jezelf vragen zoals 'Wat heb ik nu nodig?' en 'Hoe voel ik me op dit moment?'. Door jezelf beter te begrijpen en te handelen naar je eigen waarden, zul je merken dat je gemakkelijker je grenzen kunt bewaken en een authentieker leven kunt leiden.

5. Zorg voor jezelf

Selfcare is cruciaal als je wilt stoppen met mensen pleasen. Dit betekent dat je niet alleen mentaal, maar ook fysiek goed voor jezelf moet zorgen. Zelfcare-activiteiten zoals een wandeling maken, schrijven in een dagboek of iets doen waar je blij van wordt, kunnen bijvoorbeeld helpen. Evalueer ook je dagelijkse routines: krijg je voldoende rust, eet je gezond en plan je tijd voor jezelf in? Door je eigen energie op peil te houden, voorkom je dat je overweldigd raakt door de verwachtingen van anderen.

Lifestyle
  • Well + good
  • Adobe Stock