Boekenagenda: 9 boeken die je niet wil missen

Lees-ze!

boekenagenda

Of je nu in het park zit, op het strand of in een hangmat: deze zomer is een goed boek onmisbaar. Benieuwd welke boeken niet op je lijstje mogen ontbreken? We zetten 9 nieuwe boeken op een rij!

Mijn zeven vaders

De literaire sensatie Mijn zeven vaders uit Zweden gaat over schrijver Andrev Walden zelf. Vanuit het perspectief van een kind lezen we over zijn tumultueuze jeugd met zeven vaders in zeven jaar. Mannen die allemaal verschrikkelijk, dominant en/of manipulatief waren. Hoe is hij door ze beïnvloed? Andrev's boek is geschreven als roman, maar is autobiografisch geïnspireerd. In Zweden werden er al meer dan 200.000 exemplaren verkocht en won het boek de August Prijs en de Zweedse Boekhandelsprijs.

– €23 Wereldbibliotheek

Meneer Putmans ziet het licht

Na het succes van Groeten uit Benidorm is de nieuwe Hendrik Groen hier in de vorm van Meneer Putmans ziet het licht. Zoals altijd geestig, met wat ironie en een scherp oog voor het menselijk tekort. De 47-jarige Geert Putmans woont met zijn invalide moeder in een flat in Beverwijk. Een kalm, maar tevreden bestaan. Als zijn moeder overlijdt, komt hij zijn belofte na om iets van het leven te maken. Hij plant een mooie reis naar het Noorderlicht en kijkt hier enorm naar uit. Totdat hij bij de tourbus aankomt en zijn medereizigers aanschouwt. Dan is er geen weg meer terug.

– €22 Uitgeverij Meulenhoff

Spoorloos

Suzanne Vermeer, de bestverkopende thrillerauteur van dit moment, schrijft over twee vriendinnen, Bo en Inès. Ze besluiten een podcast te maken over de jaren geleden verdwenen journalistiekstudent Julia van der Molen. Met de trein volgen ze haar reis richting Parijs en Bordeaux. Na een ruzie besluiten ze zelfstandig verder te gaan, totdat de geschiedenis zich lijkt te herhalen en Bo ineens niks meer van Inès hoort.

– €20 A.W. Bruna

De Familie Winther

Katrine Wessel start met De Familie Winther een Scandinavische Downton Abbey. Het eerste deel heet Een nieuwe tijd en start in het Trondheim van 1898. Cecilia en Karl vieren hun zilveren huwelijksjubileum. Cecilia blikt terug op hun eerste ontmoeting, haar huwelijk en leven in Noorwegen, waarvoor ze afstand gedaan heeft van haar adellijke Britse familie. Het feest wordt verstoord door het gedrag van haar oudste zoon Christian en zijn baldadige vrouw Ellinor.

– €19 Oceaan Boeken

De Grote Scheiding

Volgens Publishers Weekly leest De Grote Scheiding al direct als een ‘ware klassieker’. Deze historische roman gaat over mensen die leefden tijdens de aanleg van het Panamakanaal - degenen die nauwelijks in de geschiedenisboeken voorkomen, ook al waren zij het die de geschiedenis hielpen vormgeven. Een meeslepend verhaal vol ambitie, loyaliteit en opoffering.

– €25 A.W. Bruna

Het woud der verwachting

Nog maar net gedebuteerd met Oeroeg publiceerde wijlen Hella S. Haasse in 1949 de historische roman Het woud der verwachting. Onlangs is er een jubileumeditie verschenen met een introductie van dé kenner van de 15e eeuw, Bart van Loo. Lees het bijzondere levensverhaal van edelman Charles van Orléans (1394- 1465) tijdens de machtsstrijd tussen de concurrerende huizen van Bourgondië en Orléans en de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland.

– €20 Singel Uitgeverijen

Want

Na het lezen van de feministische klassieker My secret garden van Nancy Friday vroeg actrice Gillian Anderson zich af hoe we anno nu over seks denken. Na een oproep reageerden wereldwijd duizenden vrouwen. Dat is deze collectie geworden, inclusief haar eigen brief. In Want (verlangen) heeft de actrice uit The X-Files, Sex Education en The Crown anonieme verhalen van vrouwen verzameld met hun ideeën en gedachten over seks. Het resultaat gaat niet alleen om de verlangens, maar ook om wat het betekent om - vandaag de dag - vrouw te zijn.

– €24 LS Uitgeverij

Over vrolijkheid in donkere tijden

Wat is vrolijkheid? Hoe slaag je erin om kleur aan je leven te geven? En hoe grijp je niet per se naar boeken, films en muziek, maar haal je het uit jezelf? Axel Hacke, één van Duitslands bekendste auteurs, gaat op zoek naar een bijna vergeten gemoedstoestand. Hij bekijkt waarom licht leven niet vanzelf gaat. Een scherpzinnig en persoonlijk pleidooi tegen moedeloosheid en een verkenning van de waarde van vrolijkheid in tijden van grote crises.

– €22 De Bezige Bij

Een dag uit het leven van Abed Salama

Een dag uit het leven van Abed Salama is een Palestijnse tragedie van de Amerikaanse schrijver en journalist Nathan Thrall. Thrall beschrijft het noodlottige ongeluk van een Palestijnse schoolbus in Jeruzalem en de hartverscheurende zoektocht die daarop volgt van Abed Salama naar zijn vijfjarige zoon. Zijn boek vormt een gelaagde schets van het leven onder de Israëlische bezetting. Het werd door meer dan tien bladen uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2023 en werd bekroond met de Pulitzer Prize voor non-fictie 2024.

– €25 Uitgeverij Cossee

Ben jij een echte boekenwurm? Dan ben je hier aan het goede adres, want dat zijn wij op de Elegance-redactie ook!

Je vindt hier regelmatig lijstjes met de nieuwste boeken die niet op jouw must read lijstje mogen ontbreken. Van een spannende thriller tot een interessante biografie of heerlijke chicklit. Keuze genoeg. Lees-ze!

Lifestyle
  • Jorrit Niels
  • Adobe Stock