Star Wars-actrice Daisy Ridley: 'Het is vooral nu belangrijk om een film te maken die hoopvol is'

De actrice verscheen onlangs in Young Woman and the Sea, een film over de eerste vrouw die het Engelse Kanaal overzwom. 

Daisy Ridley

Het verhaal ging verloren in de geschiedenis, maar dankzij Star Wars-actrice Daisy Ridley zal de barre zwemtocht van de Amerikaanse Trudy herinnerd worden. Young Woman and the Sea gaat over de eerste vrouw die het Engelse Kanaal overzwom. Elegance zoomde met Daisy.

Young Woman and the Sea

Op 6 augustus 1926 schreef de 20-jarige Amerikaanse Gertrude ‘Trudy’ Ederle geschiedenis als de eerste vrouw die met succes het Engelse Kanaal over zwom. Ze legde de 56 kilometer van Frankrijk naar Engeland in 14 uur en 34 minuten af, waarmee ze het mannenrecord met bijna twee uur verbrak. De optocht die voor haar werd georganiseerd toen ze thuiskwam, was de grootste parade voor een atleet, man of vrouw, in de geschiedenis van New York City. Toch ging het verhaal van Trudy grotendeels verloren in de geschiedenis – totdat producer Jerry Bruckheimer en actrice Daisy Ridley haar opnieuw ontdekten.

Haar spelen betekende voor Ridley maandenlang trainen met een Olympische zwemmer, waardoor haar zwemvaardigheid enorm verbeterde. "Bij mijn eerste zwemtest probeerde ik een zwembad van twintig meter door te komen", vertelt Ridley. "Halverwege stopte ik en dacht: ik kan het niet."

Na drie maanden oefenen hield ze al aardig wat baantjes vol en ook tijdens het filmen bleef de Engelse actrice trainen. "Ik heb wedstrijdzwemmen en openwaterzwemmen geleerd. Het was dus veel fysiek werk. Vooral de dramatische zwemtocht van Frankrijk naar Engeland was heftig, ik moest negen dagen doorbrengen in het koude water van de Zwarte Zee, onze filmlocatie. Als ik niet echt in het water had gelegen, had ik nooit kunnen begrijpen wat voor impact dit op Trudy moet hebben gehad."

Had je ooit al van het verhaal gehoord?

"Ik wist niets, waarvoor ik me schaamde. Ik las het script en dacht: wauw. En letterlijk iedereen met wie ik sindsdien heb gesproken had hetzelfde. Het voelt dus heel goed om dit te maken. Het is mijn bijdrage aan het herdenken van mensen die verloren zijn gegaan in de geschiedenis."

En de reacties zijn goed.

"Gelukkig maar! Ik heb gehoord van mensen die met hun kinderen naar de bios zijn gegaan. En ik sprak iemand die zijn moeder had meegenomen. Het is vooral nu belangrijk om een film te maken die vreugdevol en hoopvol is. Die echt is en gaat over het overwinnen van tegenslagen, maar die zich concentreert op een familie die van elkaar houdt en elkaar steunt en het beste voor elkaar wil. Ik ben echt trots op deze film."

Wat voor tijdsbeeld wilde je meegeven?

"De roaring twenties gaan meestal over mensen die fantastisch en glamoureus zijn. Het gaat over excessen, geld en materialisme. Hier laten we een buitengewoon begaafde atleet zien uit een normaal gezin. Hoe waren de zaken voor normale mensen zonder de glitter en glamour? Het is geweldig om die andere kant van een tijdsperiode te vertellen. Wat gebeurde er bij díe mensen? Daar heb ik bewust voor gekozen."

Merk je dat je manier van films kiezen is veranderd?

"Mijn keuze hangt af van meerdere factoren; het script, de mogelijkheden, het gevoel dat ik ervan krijg... Ik heb niet echt een groots plan van wat ik wil doen. En natuurlijk is een groot deel ervan ook timing. Je weet gewoon nooit wanneer dingen daadwerkelijk doorgaan of groen licht krijgen."

Het hele interview met Daisy Ridley lees je in de nieuwe Elegance die nu in de winkel ligt!

Personality
  • Hilde Veeren
  • NL Beeld