Hout in je interieur: waarom dit natuurlijke materiaal nooit verdwijnt

Aha! 

hout interieur

Hout wordt al eeuwenlang toegepast in de woningbouw en interieurs. Voordat beton en kunststoffen op grote schaal werden geproduceerd, was het een van de weinige materialen die beschikbaar waren. Maar ook nu er talloze alternatieven op de markt zijn, blijft hout een van de populairste materialen in woningen. Het natuurlijke materiaal speelt zelfs een hoofdrol in enkele van de grootste interieurtrends van de afgelopen jaren. Wij vertellen je graag waarom.

Hout heeft een warme uitstraling

Als natuurlijk materiaal voegt hout warmte en karakter toe aan elke ruimte. De unieke textuur en subtiele kleurvariaties geven elke ruimte een eigen verhaal en authenticiteit. Door hout in je interieur toe te passen, sla je bovendien een brug tussen binnen en buiten.

Hout isoleert

Hout houd je ook letterlijk warm. Het materiaal heeft een unieke celstructuur die uitstekend isoleert. Wist je bijvoorbeeld dat de isolerende eigenschappen van hout 15 keer hoger liggen dan die van beton? En, om het nog indrukwekkender te maken, 400 keer hoger dan die van staal en maar liefst 1770 keer hoger dan die van aluminium? Het materiaal is dus als een warm dekentje voor je huis.

Hout dempt geluid

De structuur van hout isoleert niet alleen, het zorgt ook voor de demping van geluiden en galm. In ruimtes met veel harde oppervlakken, zoals tegelvloeren en ramen, kan geluid weerkaatsen en zorgen voor een onaangename akoestiek. Houten elementen, zoals vloeren, plafonds en meubels absorberen geluid en verminderen de echo. Maar je kunt ook kiezen voor speciale houten elementen om de akoestiek in huis te verbeteren, zoals dit stijlvolle eiken wandpaneel.

Hout is duurzaam

Zo lang het uit duurzaam beheerde bossen komt, is hout een uiterst duurzaam materiaal. Er zijn weinig fossiele brandstoffen nodig om hout te kappen, vervoeren en bewerken. En als bossen goed beheerd worden, raakt hout nooit op. Bovendien slaan bomen tijdens het groeien CO2 op, waardoor er minder broeikasgassen in de lucht terecht komen. Europese soorten als eiken, vuren en grenen zijn het meest duurzaam omdat ze relatief snel groeien en er minder energie nodig is voor vervoer.

Hout is trendy

Zoals je hebt kunnen lezen, is hout zowel functioneel als mooi, en is het eigenlijk nooit uit de mode geweest. Maar op dit moment is hout hotter dan ooit. Zo speelt licht hout een hoofdrol in de Japandi trend, waarbij Scandinavische en Japanse invloeden worden vermengd tot een minimalistisch maar stijlvol geheel. Naast de natureltinten van hout kenmerkt deze trend zich door het gebruik van organische vormen en rustgevende tinten als beige en grijs. Ook in de nauw verwante Wabi Sabi stijl zien we veel natuurlijk hout terugkomen. En terwijl in de Japans geïnspireerde woontrends veel licht hout wordt toegepast, maakt donker hout een comeback in meubels. Het donkere hout voegt warmte toe aan strakke en industriële interieurs.

Lifestyle
  • Adobe Stock