Cottage gardens: een tuintrend anno 2024

Wij zijn fan!

cottage gardens

Niet alleen fans van Jane Austen en Agatha Christie houden van authentieke Engelse tuinromantiek. Tot ver buiten de grenzen van de Britse eilanden is de weelderige cottage garden populair. Waar komt deze groene lusthof vandaan en wat mag er niet in ontbreken?

Cottage garden

De cottage garden kent een lange traditie en populariteit in z'n land van herkomst, Engeland. Maar ook ver buiten Groot-Brittannië is deze Engelse tuinstijl enorm in trek. En niet zonder reden, want de cottage garden heeft een onmiskenbare natuurlijke charme. Het is een tuin met karakter, wellicht zonder ruwe kantjes maar wel met een onmiskenbare persoonlijkheid.

De eerste Engelse cottage tuinen dateren uit het Victoriaanse tijdperk. Destijds zorgden filantropische organisaties ervoor dat arme arbeiders volkstuintjes kregen. Die kleine percelen waren ofwel verbonden aan de woningen van de eigenaar, ofwel gelegen in lokale groenstroken. De tuintjes stelden de mensen in staat hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Naast kruiden, fruit en gekweekte planten moesten nuttig en eetbaar zijn of mooi zijn om naar te kijken en gemakkelijk in onderhoud, en in het beste geval een combinatie van alle drie.

Aquarellen

In de Victoriaanse beeldcultuur doken er al snel afbeeldingen op van de geïdealiseerde cottage tuin. Zo verschenen er populaire aquarellen waarmee kunstenaars als Helen Allingham naam maakten; ze werden gebruikt als illustraties in kinderboeken en werden gedrukt als ansichtkaart.

In plaats van 'werkende' tuinen vol eetbare producten toonden deze afbeeldingen een overvloed aan bloemen, gerangschikt in een harmonieus kleurverloop. De tuinen werden niet zozeer afgeschilderd als oorden van nijvere activiteit, maar veel meer als bronnen van esthetisch genot.

Eigen regels

Als tegenreactie op de formele en strikt onderhouden landhuistuinen van de maatschappelijke elite veranderde de cottage garden rond 1870 enigszins van stijl. Een Engelse cottage tuin is allesbehalve gestructureerd. De tuin heeft ook zijn eigen regels, maar weet tegelijkertijd goed te verbergen. Zo gaan rozen ogenschijnlijk volkomen willekeurig op in een mix met vaste planten.

Het is deze natuurlijke nonchalance die de tuin z'n betoverende romantiek geeft. Want in tegenstelling tot de parkachtige Engelse tuinen uit de 18e eeuw, die royaal werden aangelegd rond elegante landgoederen, kan de cottage tuin op het kleinste grondoppervlak worden ondergebracht zonder aan diversiteit in te boeten.

Sinds 2021 beleeft de 'cosy cottage garden trend' een opleving. Volgens een trend report van de Britse Royal Horticultural Society (RHS) zitten we hier de komende jaren nog aan vast. "Mensen blijven in deze onrustige tijden op zoek gaan naar het aloude bekende", legt Guy Barter, hoofdtuinder van RHS uit. Wie een cottage garden wil beginnen, houdt rekening met een aantal kenmerken: rustieke elementen, bijzondere afwerkingen en specifieke planten. Denk aan pastelkleurige bloembladeren tegen een blauwe lucht, zoemende bijen in een tapijt van kleurrijke bloemen en de bedwelmende geuren van lavendel, rozen en kamperfoelie.

De overvloed is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je opmerkt: rozen die over priëlen slingeren, bloemen die de kruiden lijken te overwoekeren. Maar hoe eclectisch en natuurlijk de tuinen ook aandoet, er moet toch wat orde in de ogenschijnlijke chaos zitten om het te laten werken.

Lifestyle
  • Jorrit Niels
  • Adobe Stock, NL Beeld