Zo begin je een horecaonderneming

Hier moet je rekening mee houden. 

horeca restaurant

Wil je graag een eigen horecaonderneming starten, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Het kan best lastig zijn om rekening te houden met alles wat hierbij komt kijken. Het is immers niet zo eenvoudig als simpelweg wat horeca apparatuur aanschaffen en beginnen. Met deze stappen moet je rekening houden:

Bepaal wat voor soort restaurant je wilt openen 

Om maar bij het begin te beginnen: voordat je begint met het starten van een restaurant, moet je beslissen welk type eetgelegenheid je wilt openen. Het is belangrijk om duidelijk te zijn over het concept van het restaurant voordat je begint. Met een helder concept zet je de stappen die nodig zijn om het restaurant van de grond te krijgen. Het starten van een Italiaans gastronomisch restaurant, bijvoorbeeld, vereist andere voorbereidingen dan een hamburgertent. Ook het identificeren van de concurrentie op de markt en het bedenken hoe je jezelf kunt onderscheiden helpen daarin. Bedenk daarom: Wat voor eten wil ik serveren? Wat voor soort klanten wil ik aantrekken? Welk soort eet- of eetervaring ontbreekt er in mijn markt – en hoe kan ik aan die behoefte voldoen? Wat kan ik mijn klanten geven wat niemand anders kan?

Ontwerp een logo

Zodra je in kaart hebt gebracht wat voor type restaurant je wilt openen en hoe het restaurant gaat heten, is het tijd om te definiëren wie je bent als merk. Deze merkidentiteit omvat alle componenten die je gaat gebruiken om het merk aan je klanten te communiceren. Een belangrijke stap daarin is het ontwerpen van een logo. Het logo zal immers het merkimago zijn waarmee je je onderneming presenteert op de website en visitekaartjes. Het zegt waar je restaurant voor staat. Ontwerp een logo dat op het oog valt zonder al te gecompliceerd te zijn, en dat makkelijk te herkennen is voor de klanten.

Stel een businessplan op

Als je besloten hebt welk type restaurant je wilt openen, is het tijd om een ​​businessplan op te stellen. Een businessplan kan worden gezien als een routekaart voor het restaurant: het geeft je duidelijke instructies over hoe je kunt komen van waar je nu bent, iemand met een idee voor een horecaonderneming, naar waar je wilt zijn, namelijk een gevestigde restauranteigenaar met een bloeiend bedrijf. Het businessplan bevat een strategie voor de manier waarop je de onderneming gaat openen en lanceren. Hoe gedetailleerder je bent, hoe gemakkelijker het zal zijn om die strategie te implementeren en het restaurant van de grond te krijgen.

Regel alle wettelijke verplichtingen

Bij het starten van een nieuw restaurant zijn er bepaalde juridische stappen die genomen moeten worden. Voordat je de poorten opent en klanten gaat bedienen, moeten wettelijke verplichtingen geregeld zijn. Zo moet het bedrijf geregistreerd worden, en moeten alle benodigde licenties en vergunningen verkregen worden. Het is belangrijk om op te merken dat het proces van het juridisch correct oprichten van een bedrijf kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder waar het bedrijf is gevestigd en wat voor soort bedrijf het is. Zorg ervoor dat je doet wat nodig is, en dat alle relevante regels en voorschriften volgen. Als je er absoluut zeker van wilt zijn dat uw restaurant correct gevestigd wordt, kan het een goed idee zijn om een ​​bedrijfsadviseur te raadplegen.

Vind een geschikt pand

Voor je eindelijk kunt overgaan tot het aannemen van personeel en het samenstellen van een menu, moet er nog een geschikt pand voor de onderneming gevonden worden. Een potentieel pand zou idealiter gelegen moeten zijn in een populair gebied met veel voetgangers. Op deze manier kunnen voorbijgangers het nieuwe eetcafé zien en in de verleiding komen om binnen te komen. Als je eenmaal een locatie hebt gevonden, moet je deze uitrusten met alles wat nodig is om klanten te bedienen - zowel de horeca-apparatuur als de tafels, stoelen en bestek. Daarna kun je echt beginnen met je onderneming!

Lifestyle
  • Pexels (Life Of Pix)