‘Voorbruinen’ onder de zonnebank: verstandig of niet?

Aangezien de zon dit voorjaar nog niet zo aanwezig is, is de verleiding wellicht wel groot.

Heb jij je eerste zonvakantie al weer op de planning staan? Wat heerlijk! Ondanks dat het al even lente is, laat de zon zich hier in Nederland helaas nog maar weinig zien. De verleiding is daarom misschien groot om vóór je vakantie nog even onder de zonnebank te gaan, om je huid te laten wennen aan de uv-straling. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk?

Standaard

Zonnebank

Het is een bekend fenomeen: voorbruinen onder de zonnebank. Mensen denken vaak dat het helpt om de huid voor te bereiden op blootstelling aan de zon, om zo het risico op verbranding te verminderen. Maar is dit wel echt het geval? Of brengt voorbruinen onder de zonnebank juist meer risico’s met zich mee dan voordelen?

Allereerst is het handig om te begrijpen hoe de zonnebank werkt. Een zonnebank straalt uv-straling uit, net als de zon. Deze straling zorgt er dus voor dat je bruin wordt, maar het kan de huid ook beschadigen én het risico op huidkanker verhogen. Door regelmatig onder de zonnebank te gaan, kan de huid vroegtijdig verouderen en kunnen er zelfs pigmentvlekken ontstaan. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat uv-straling van de zonnebank eigenlijk niet anders is dan die van de zon zelf. Het is dus niet per se een veiliger alternatief.

Risico’s

Als het gaat om het voorbruinen onder de zonnebank, zijn de meningen vaak een beetje verdeeld. Sommigen beweren dat een lichte kleur op de huid een beschermend effect kan hebben tegen verbranding, omdat het de natuurlijke melanineproductie stimuleert. Melanine is het pigment dat de huid een bruine kleur geeft en de natuurlijke bescherming tegen uv-straling verhoogt. Een voorzichtige blootstelling aan uv-straling, zoals onder de zonnebank, zou dus in principe kunnen helpen om de huid te beschermen tegen verbranding in de zon.

De vraag is alleen: weegt dit beschermende effect nou echt op tegen de risico’s van uv-straling? En het antwoord daarop is eigenlijk ‘nee’. Het gebruik van de zonnebank kan namelijk leiden tot huidschade op lange termijn, wat het risico op huidkanker vergroot. Daarom raden de meeste dermatologen het gebruik van de zonnebank ten zeerste af, zowel voor het voorbruinen als voor andere doeleinden.

Huid beschermen

Zonnebanken zijn dus niet gezond, maar dat is de zon eigenlijk ook niet. In plaats van onder de zonnebank te gaan voor je vakantie, is het dus verstandiger om je huid op een veilige manier voor te bereiden op de zon. Smeer je elke twee uur in met een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF, en herhaal dit extra wanneer je bent wezen zwemmen. Ook is het verstandig om de zon te vermijden tijdens de heetste uren van de dag. Op deze manier kun je veilig genieten van de zon tijdens je vakantie, zonder je zorgen te hoeven maken over de schadelijke effecten van uv-straling.

Daarnaast is het belangrijk om genoeg te blijven drinken, anders droogt je huid uit. En dan gaat je zongebruinde kleurtje juist weg! Zorg er daarom ook voor dat je gehydrateerd blijft en gebruik een goede aftersun na het zonnen. Aftersun houdt je huid gehydrateerd, waardoor je minder snel vervelt. Ook wanneer je niet verbrand bent, kan een aftersun helpen om je summer tan te behouden. Zeker wanneer je je huid van tevoren even scrubt, kun je extra lang genieten van je mooie zomerse kleurtje!

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws