Groene vingers? Zoveel minuten tuinieren staat gelijk aan een uurtje sportschool

Nou, wij weten het wel!

gardener planting flowers in garden bed

We weten allemaal dat buiten zijn gezond is. Sporten is óók ontzettend gezond. Maar als je moet kiezen tussen zweterig in een ruimte vol vreemden staan tussen de pompende muziek, of lekker wroeten in je eigen achtertuintje? Dan weten wij wel wat we kiezen! Hoe lang moet je eigenlijk tuinieren om hetzelfde aantal calorieën te verbranden als in een uurtje sportschool?

Calorieën verbranden in de achtertuin

Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt natuurlijk af van hoe intensief je bezig bent. Een beetje schoffelen in de perkjes kost immers minder energie dan het slepen met nieuwe tuintegels of het verplaatsen van grote terracotta potten. Datzelfde geldt voor de sportschool. Wanneer je op je dooie gemak een half uurtje op een loopband staat, verbrand je minder calorieën dan met een half uur flink losgaan op de crosstrainer.

MET-waarden

Hoeveel energie je ongeveer met een taak verbrandt, kun je uitdrukken in de zogenaamde MET-waarde, schrijft Libelle. MET staat hier voor Metabolic Equivalent of Task. Dat betekent zoveel als het aantal calorieën dat je verbrandt per kilo lichaamsgewicht per uur. Voor veel activiteiten heeft de Gezondheidsraad vastgesteld hoe hoog de MET-waarde per uur is. MET-waarden onder de 3 zijn rustige activiteiten, tussen de 3 en 5,9 ben je matig intensief bezig, en met waarden boven de 6 ben je wel echt zwaar in de weer.

Tuinieren

Zo ligt de MET-waarde van een uur bezig zijn in de tuin rond de 3,8. Als voorbeeld: een volwassene van 80 kilo verbrandt met een uur tuinieren dan 1 (uur) x 3,8 (MET-waarde) x 80 (lichaamsgewicht) = 304 calorieën. Ter vergelijking: de MET-waarde van een uurtje fitnessen ligt op 5,5. Dat betekent dat je daarmee 1 (uur) x 5,5 (MET-waarde) x 80 (lichaamsgewicht) = 440 calorieën verbrandt. Om met het tuinieren net zoveel calorieën te verbranden als met het sporten, zou je dus ongeveer 1,44 keer zo lang bezig moeten zijn. En dat betekent dus anderhalf uur lang wroeten in de tuin. Kortom: als je de volgende keer moet kiezen tussen een uurtje sporten, of een middag lang de tuin opleuken, dan weet je nu wat er beter werkt. Er is natuurlijk wel maar één optie die ervoor zorgt dat je iets leuks hebt om naar te kijken in de tuin deze zomer. Dus wij hebben onze keuze wel gemaakt!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: NL Beeld