Bij ouder worden, horen ook uiterlijke veranderingen. Een rimpeltje extra, een lijntje hier en daar, én grotere oren. Dat lees je goed: naarmate je ouder wordt, groeien je oren.
Grotere oren naarmate we ouder worden
Huffpost vond het hoog tijd om eens onderzoek te doen naar dit menselijk fenomeen. Want waar wij dachten dat je oren groter werden, worden ze in werkelijkheid langer. Maar wat zijn de wetenschappelijke redenen hiervoor? Dr. Nina Shapiro is KNO-arts in Los Angeles en professor aan de UCLA. Zij legt uit dat oren, net als andere gezichtsweefsels (zoals je wangen en jukbeenderen, red.) , de neiging hebben om uit te gaan rekken naarmate je ouder wordt.
“Wat er eigenlijk verandert, is het zachte weefsel”, zo legt ze uit. “Dat wil zeggen: het kraakbeen van het buitenoor of de oorschelp en de oorlel. Veroudering vermindert onze collageenniveaus, welke de huid en het kraakbeen structuur geven, wat leidt tot uitrekking van deze weefsels. De functionele delen van het oor, waaronder het trommelvlies, de oorbotten en de structuren van het binnenoor, worden niet aangetast.”
Andere invloeden
Dat het dus gewoon bij het ouder worden hoort, is een ding wat zeker is. Echter, legt Shapiro uit dat ook genetica en bijvoorbeeld juwelen een grote invloed kunnen hebben op het groter worden van je oren. “Degenen met soepelere gezichtsspieren en een soepelere huid kunnen meer neiging hebben tot het uitrekken van het oorkraakbeen en de oorlellen”, zo stelt ze. “Mensen met piercings of mensen die zware oorbellen dragen, kunnen langere en uitgerekte oorlellen ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Als je oorbellen draagt, let er dan op dat je de zware oorbellen vervangt en er niet mee gaat slapen.”
Maar dat is niet het enige. Zo komt de grootte van je oren vaak voor in families. “Hoewel er misschien niet echt een ‘gen’ is voor grote oren, zul je waarschijnlijk merken dat de vorm en grootte van de oren vergelijkbaar zijn tussen familieleden.”
Bron: Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock