15 favoriete boekverfilmingen van de Elegance-redactie

Staat jouw favoriet erbij?

Heb je de hele boekenkast al uitgelezen, dan kun je heel eenvoudig verder gaan via je televisie. Van veel boeken is er namelijk een verfilming gemaakt, waardoor je je weer helemaal waant in de bladzijdes van je favoriete boek. Van Little Women en Toen ik je Zag tot Nora Ephrons bestseller Heartburn: dit zijn de favoriete boekverfilmingen van de Elegance-redactie.

1. Little Women

Van de klassieker van Louisa May Alcott zijn er al een hoop verfilmingen geweest, maar de meest recente van regisseur Greta Gerwig heeft een hoop prijzen in de wacht gesleept. In de film volgen we het leven van de zussen Amy (Florence Pugh), Jo (Saoirse Ronan), Beth (Eliza Scanlen) en Meg (Emma Watson). De zussen groeien samen op in het Amerika van na de Burgeroorlog. Een herkenbare film voor de fans van het boek!

2. To Kill a Mockingbird

De film komt uit 1962, maar is anno 2023 nog steeds een goeie kijktip. Atticus Finch is een advocaat in Alabama die besluit om een zwarte man te verdedigen die wordt beschuldigd van een verkrachting. Ondertussen probeert hij zijn kinderen iets te leren over ongelijkheid. Met hoofdrollen voor onder andere Gregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford en Brock Peters.

3. The Devil Wears Prada

Misschien een verrassing in de lijst, want de film The Devil Wears Prada is inmiddels een ware blockbuster geworden. Toch is het wel degelijk afkomstig van een boek, en schreef Lauren Weisberger dit op basis van haar ervaring bij Vogue. Met in de hoofdrol Anne Hathaway, die de onhandige Andy Sachs speelt, en grande vedette Meryl Streep die de rol van Miranda Priestly speelt. Om te smullen!

4. Wild

Wild: from lost to found on the pacific crest trail van Cheryl Strayed werd een nummer 1-bestseller, en vertelt het verhaal van een jonge vrouw op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. Het memoir van Cheryl was niet alleen geschikt voor het boek, want in 2014 verscheen de film Wild met in de hoofdrol Reese Witherspoon.

5. Call Me By Your Name

Heb jij ook zo genoten van het boek Call Me by Your Name van Andre Aciman, dan is de gelijknamige film ook zeker een goede tip. In de film volgen we de zeventienjarige Elio Perlman (Timothée Chalamet) die met zijn familie de dagen doorbrengt in hun zestiende-eeuwse villa in de Italiaanse regio Lombardije. Al snel ontmoet hij Oliver (Armie Hammer), die zijn vader komt helpen met een onderzoek.

6. Practical Magic

Wellicht meer geschikt voor de donkere dagen van het paar, maar Practical Magic neemt je weer helemaal mee naar de jaren 90. De gezusters Owens, Sally (Sandra Bullock) en Gillian (Nicole Kidman) gaan na de plotse dood van hun ouders bij hun tantes intrekken, die heksen zijn. Echter, rust er een vloek op de familie en sterven alle mannen op wie de meisjes verliefd worden.

7. Eat Pray Love

In het boek van Elizabeth Gilbert word je meegenomen door het verdrietige leven van de schrijver, en in de film kun je dat leven bijna aanraken. Reis met Liz Gilbert (Julia Roberts) mee naar Italië, India en Bali en ontdek hoe haar leven positief gaat veranderen.

8. Hidden Figures

Hidden Figures vertelt het verhaal van drie Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Het boek verscheen in 2016 en werd geschreven door Margot Lee Shetterly. In de boekverfilming zien we Taraji P. Henson als Katherine Johnson, Octavia Spencer als Dorothy Vaughn en Janelle Monáe als Mary Jackson.

9. Normal People

Het boek van Sally Rooney is vertaald naar een twaalfdelige Ierse dramareeks waar veel fans van smulden. In de serie volgen we de relatie tussen twee studenten, die vertolkt worden door Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal, terwijl ze volwassen worden vanaf hun laatste dagen op de middelbare school tot hun bachelor jaren aan het Trinity College.

10. Pride & Prejudice

Wie kent de klassieker van Jane Austen niet? Naast de serie op BBC met Colin Firth als Fitzwilliam Darcy, is er ook een film van verschenen. In de film uit 2005 worden we teruggebracht naar het einde van de achttiende eeuw en worden de vijf zusjes Bennet door hun moeder opgevoed met één doel: een geschikte man vinden en trouwen. Met Keira Knightley als de koppige Elizabeth, maakt het een perfecte film voor een regenachtige dag.

11. Where the Crawdads Sing

In de gelijknamige film zien we het verhaal van een jong meisje dat in de jaren vijftig wordt grootgebracht in de moerassen op het zuiden. Wanneer er een dorpeling dood wordt aangetroffen en op onverklaarbare wijze verbonden is met Kya, is het Marsh Girl de hoofdverdachte in de moordzaak. Met Daisy Edgar-Jones in de hoofdrol.

12. My Policeman

In de film My Policeman zien we Tom, een politieagent in het Groot-Brittannië van de jaren vijftig. Hij wordt verliefd op een onderwijzer aan de kust van Brighton, maar al snel merkt hij dat er iets niet klopt. Hij begint al snel een hartstochtelijke affaire van hetzelfde geslacht met een museumconservator. In de verfilming van het gelijknamige boek van Bethan Roberts, zien we Harry Styles als Tom Burgess, David Dawson als Patrick Hazlewood en Emma Corrin als Marion Taylor.

13. The Help

Had het boek The Help van Kathryn Stockett ook veel indruk op je gemaakt? In de verfilming zien we hoe een jonge witte vrouw een broek schrijft vanuit het oogpunt van enkele zwarte huishoudsters in de jaren zestig. Met in de hoofdrol Viola Davis, Emma Stone en Octavia Spencer.

14. Toen ik je zag

Voor de buitenwereld leiden acteurs en geliefden Esther (Noortje Herlaar) en Bastiaan (Egbert Jan Weeber) een droomleven, maar aan de andere kant van hun leven kampt Bastiaan met depressies en angsten. En deze hebben een steeds grotere impacts op hun leven. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Isa Hoes, waarin ze schreef over haar relatie met acteur Antonie Kamerling die kampte met depressies en in 2010 uit het leven stapt.

15. Heartburn

Heartburn is een Amerikaanse film uit 1986 en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nora Ephron, waarin ze schreef over haar huwelijk met journalist Carl Bernstein. Met hoofdrollen voor Meryl Streep en Jack Nicholson.

Heb je alles al gezien, dan staan er gelukkig een hoop leuke verfilmingen op de planning. Zo verschijnt in het najaar Dune: Part Two, die is gebaseerd op de sciencefiction-roman Dune van Frank Gerbert. En wordt het boek It Ends With Us van Colleen Hoover naar het witte doek gebracht, met Blake Lively in de hoofdrol. Kortom, genoeg om naar uit te kijken!

Beeld: Heartburn