Cynthia Nixon en Kristin Davis over mode, vriendschap en ouder worden

'Ik vind het een eer dat ik deels verantwoordelijk ben voor het feit dat vrouwen durven te zijn wie ze willen zijn.'

Na het succes van Sex and the City is het de makers opnieuw gelukt om een hitserie te maken: And Just Like That laat opnieuw het leven van de vriendinnen zien, maar dan als volwassen vrouwen van in de veertig en vijftig. In de nieuwe Elegance vertellen de hoofdrolspelers Cynthia Nixon en Kristin Davis exclusief over de nieuwe serie.

And Just Like That

Waar de vriendinnen in Sex and the City op zoek waren naar love en labels, zien we in And Just Like That hoe het de vriendinnen vergaat als veertiger en vijftiger, inclusief menopauze, carrière maken en (opnieuw) de liefde zoeken. De serie gaat nog steeds over Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker), Charlotte York (Kristin Davis) en Miranda Hobes (Cynthia Nixon), maar zijn daar ook een handjevol nieuwe vrienden bijgekomen. Met de komst van Lisa Todd Wexley (Nicole Ari Parker), Nya (Karen Pittman), Che Diaz (Sara Ramirez) en Seema (Sarita Choudhury) is het gezelschap namelijk weer compleet. Kim Cattrall, die de rol van de populaire Samantha Jones speelde, is in de spin-off niet te zien, maar zal in het tweede seizoen wel een korte cameo maken.

Vriendschap

Hoewel de vriendinnen nu ouder zijn en in een andere fase in hun leven zitten, is de vriendschap niet veel veranderd. Cynthia vertelt: "Ze zien elkaar minder dan toen ze jonger waren, toen vaak nog single en zonder kinderen. En ook die grootse debatten over mannen of seksualiteit zijn er niet meer zoals in het origineel." Een logisch gevoel, legt ze uit. "Als je al decennialang vrienden bent, dan weet je nu eenmaal wie iemand is en accepteer je de verschillen." Kristin vult aan: "Dat kun je niet forceren en daarom is het juist zo mooi om die band weer te zien."

Groot impact

Dat Sex and the City en de bijbehorende films zo'n groot impact had, hadden de leading ladies niet verwacht. En met de nieuwe serie is dat ook niet anders. "Het blijft sowieso bizar om je te realiseren dat we zo’n groot onderdeel zijn geworden van entertainmentgeschiedenis en dus überhaupt zo’n nalatenschap hebben met de originele serie, de films en nu And Just Like That", vertelt Kristin. Cynthia, die met haar personage Miranda een rolmodel was voor velen, ziet dit ook zo. "Ik vind het een eer dat ik deels verantwoordelijk ben voor het feit dat vrouwen durven te zijn wie ze willen zijn. Ik zag en zie Miranda als een stem van kracht, feminisme en ambitie. Vurig en soms een ‘stier in de porseleinwinkel’. Dat zie ik nog steeds zo, gecombineerd met haar politieke ambities en geëngageerdheid."

Lust voor het oog

Door de jaren heen zijn de dames natuurlijk wat veranderd, maar het personage van Cynthia is in de spin-off toch het meest veranderd. In het eerste seizoen zagen we Miranda namelijk niet met haar vertrouwde rode lokken, maar met grijze haren. "Toen ik de rol kreeg in Sex and the City was ik blond. Toen vroegen ze me om m’n haar rood te verven. Dat werd een onlosmakelijk onderdeel van haar karakter en look. Toen ze grijs werd, was dat ook een soort feministisch standpunt", deelt Cynthia. Een paar grijze haren, een andere levensfase en nieuwe vriendinnen, maar één ding is hetzelfde: And Just Like That is net als haar voorganger een inspiratie voor modeliefhebbers. Cynthia: "Kleding is absoluut nog steeds een belangrijk onderdeel en ik vind het heerlijk." In de serie is Miranda’s huidige partner Che jonger, en daardoor waagt ze zich ook soms aan andere outfits. "Ik vind het leuk om te zien hoeveel moeite Miranda doet om dat leeftijdsverschil in mode minimaal te maken."

Verder lezen? Het volledige interview met Cynthia Nixon en Kristin Davis lees je in de nieuwe Elegance. Het herfstnummer bomvol mode-inspiratie ligt vandaag in de winkel!  

Tekst: Jorrit Niels | Beeld: HBO Max