Onderzoek: zoveel werken vrouwen jaarlijks gemiddeld over

Lange werkuren, grenzen aangeven en overwerken zijn onderwerpen die voor vrouwen lastig bespreekbaar zijn.

Een volle agenda of naderende deadline kan ervoor zorgen dat je wat langer blijft werken. Dat dit niet goed voor je is, dat weten we inmiddels. Toch zijn er een hoop vrouwen die regelmatig overwerken, blijkt uit dit onderzoek.

Overwerken

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business University blijkt dat veel werkende vrouwen regelmatig overwerken. Er is niets mis met hard werken, maar toch lijkt er iets fout te gaan, blijkt uit het onderzoek. Lange werkuren, grenzen aangeven en overwerken zijn onderwerpen die voor vrouwen lastig bespreekbaar zijn. Gemiddeld werken vrouwen 32 uur per week en verdienen ze €33.750 per jaar. Daarmee verdienen vrouwen op jaarbasis gemiddeld €5.000 minder dan mannen. Ook werken vrouwen gemiddeld twee uur per week extra. Dat klinkt misschien weinig, maar niets is minder waar...

Schokkend

Wanneer we al deze uren bij elkaar optellen, betekent dat vrouwen al gauw drie weken per jaar gratis en voor niets werken. Wij kunnen ons wel een betere tijdsbesteding voorstellen, zoals een vakantie naar Madrid, of genieten van een familievakantie in Schotse Hooglanden.

Beloning

Naast alle extra uren, blijkt uit het onderzoek ook dat vrouwen het gevoel hebben meer uren te moeten maken dan mannelijke collega’s voor dezelfde beloning. Ook gaven de respondenten aan minder kans op promotie te hebben dan de mannen. Dat sluit ook aan bij het feit dat 22 procent van de vrouwen een leidinggevende positie heeft tegenover, 35 procent van de ondervraagde mannen.

Nog een opvallend feit, is dat het antwoord op de vraag of de 43.000 respondenten een voorkeur heeft voor een mannelijke of vrouwelijke leidinggevende. Twee derde geeft aan dat het niet uitmaakt, terwijl de rest van de ondervraagden de voorkeur heeft voor mannelijke manager.

Bron: Elegance archief | Beeld: Adobe Stock