Werk jij weleens over? Om deze reden kun je daar beter mee stoppen

Wij klappen meteen onze laptop dicht.

Soms vliegen de uren ineens voorbij en voor je het weet werk je langer door dan de bedoeling is. Hoewel dit soms onschuldig lijkt, omdat het bijvoorbeeld om wat laatste mailtjes gaat, toont een onderzoek aan dat overwerken hartstikke ongezond is.

Meer kans op hartkwalen

Het artikel hierover in de Journal of Occupational and Environmental Medicine meldt dat mensen die meer dan 45 uur per week werken een verhoogd risico hebben op hartkwalen. Werknemers die meer dan 55 uur werken hebben 16% meer kans op hart- en vaatziekten, en met een werkweek van meer dan 60 uur stijgt dit percentage naar 35%. Aan de studie deden 1900 mensen mee die allemaal al minstens 10 jaar fulltime werken.

Minder productief

Uit weer een ander onderzoek blijkt dat regelmatig overwerken de kans op een beroerte verhoogt én je stemming en concentratie negatief beïnvloedt. Ook goed om te weten: hoe langer je op kantoor blijft, hoe minder productief je wordt. Studies tonen aan dat iemand die 70 uur werkt niet veel productiever is dan iemand die 55 uur werkt. Dat zijn dus eigenlijk 15 weggegooide uren.

Overwerken

Een volle agenda is vaak verleidelijk om wat langer achter je laptop te blijven, maar eigenlijk is dit helemaal niet handig. Naast dat het hartstikke ongezond is, ben je namelijk niet de volledige dag productief. Stel dat je veertig uur werkt, dan ben je maar 2 uur en 54 minuten écht productief, schrijft Jan Magazine. Wow!

Kortom, voortaan op tijd naar huis en geen mailtjes wegwerken in de avonduren!

Bron: Marie Claire , Jan Magazine | Beeld: Adobe Stock