Last van onzuiverheden? Zo krijg je een egale huid

En nee, make-up is niet de oplossing.

In een perfecte wereld zouden we allemaal een zachte, gladde en egale huid hebben. Helaas is de werkelijkheid heel anders, en komt een ruwe en ongelijkmatige huidtextuur veel vaker voor dan je denkt. Niet getreurd, want zelfs dan is het mogelijk om een egale huid te krijgen.

De textuur van je huid

Volgens dermatoloog Vanessa Coppola spreekt de textuur van je huid eigenlijk boekdelen. En wanneer je merkt dat je teint niet egaal is, dan kan dat door verschillende problemen komen. "Huidtextuur en ruwheid kunnen een breed scala aan huidproblemen omvatten, zoals droogheid, ruwe plekken, bultjes, vergrote poriën en acnelittekens." Helaas zijn de problemen niet op te lossen met een laag make-up (en kan dit het zelfs erger maken), maar zijn er tal van manieren waarop je de huidtextuur kunt verbeteren. Experts delen hun tips!

Onderzoek het probleem

Weet je niet wat de reden is van je ruwe huid? Dan is het belangrijk dat je hier eerst achter komt. Dermatoloog Dendy Engelman stelt dat dit het makkelijker maakt om het op te lossen, omdat je beter weet wat het probleem is. Een dermatoloog kan je hier dus zeker mee helpen.

Exfoliëren

Als je textuurprobleem veroorzaakt wordt door een opeenhoping van dode huidcellen, dan is het aan te raden om je huid te exfoliëren met een zachte scrub of een chemische exfoliant, bij voorkeur twee keer per week. "Zorg er bij het gebruik van een scrub voor dat de exfoliërende deeltjes zijn en/of oplossen om irritatie of beschadiging van de huidbarrière te voorkomen", stelt dr. Engelman.

Gebruik retinol

Retinol en retinoïden versnellen het celvernieuwingsproces en stimuleren de productie van collageen en elastine, waardoor de huid er uiteindelijk gladder en steviger uitziet. "Door de celvernieuwing te reguleren, voorkomen retinols of retinoïden de vorming van verstopte poriën en verbeteren ze de huidtextuur", legt dr. Brendan Camp uit. Retinol staat er alleen bekend om dat het licht uitdrogend en soms irriterend kan zijn, dus bij een gevoelige huid kun je het beste kiezen voor een product met een lager percentage retinol.

Zonbescherming is een must

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: draag altijd zonnebrandcrème. Dit beschermt je huid tegen de zon en vermindert daardoor een ongelijkmatige huidtextuur en ruwheid door schade door de zon.

Voeg vitamine C toe aan je skincare routine

Dr. Engelman raadt aan om vitamine C dagelijks te gebruiken, omdat je hier zeker de vruchten van plukt. Vitamine C is een antioxidant die de collageenproductie stimuleert en schade door vrije radicalen, een andere bekende factor van een ruwe of ongelijkmatige huid, voorkomt.

Blijf hydrateren

Als uitdroging de oorzaak is van je huidprobleem, dan is de eenvoudige oplossing om je huid gehydrateerd te houden. Dit doe je door na elke wasbeurt een serum of vochtinbrengende crème te gebruiken. Dr. Coppola raadt aan om producten te gebruiken met hyaluronzuur. Dit is een zeer krachtige bevochtiger die 1000 keer zijn gewicht aan water in de huid trekt.

Bron: Women's Health | Beeld: Adobe Stock