Om deze reden krijgen vrouwen sneller rimpels dan mannen

De reden zou alles te maken hebben met de welbekende menopauze.

Rimpels horen natuurlijk bij ouder worden, maar als we eerlijk zijn, zien we een verschil tussen de huid van vrouwen en mannen. En wat blijkt: daar is een logische verklaring voor.

Sneller rimpels

Hoewel het zorgvuldig en dagelijks smeren van zonnebrandcrème de huidveroudering vertraagt, kun je tegen het krijgen van rimpels vrij weinig doen. Iedereen krijgt het, maar toch zul je bij vrouwen eerder een rimpel zien dan bij mannen. Vóór vrouwen vijftig worden komen de rimpels twee keer zo snel dan bij mannen, en na hun vijftigste zelfs drie keer zo snel. Maar waarom?

Oestrogeen

De reden zou alles te maken hebben met de welbekende menopauze. De Universiteit van Wenen nam 88 mannen en vrouwen van verschillende leeftijden onder de loep. Uit het onderzoek bleek dat zodra vrouwen vijftig jaar worden er snel rimpels verschijnen en verslapping van de huid optreedt. Dit gebeurde ook bij de mannelijke kandidaten, alleen was dit véél minder zichtbaar. En tja, vijftig jaar is de gemiddelde leeftijd bij vrouwen waarop de menopauze begint. Voor de onderzoekers was het duidelijk: rimpels en de menopauze houden verband met elkaar.

De verklaring dat tijdens de menopauze je lichaam minder oestrogeen aanmaakt verduidelijkt het verschijnsel. Oestrogeen zorgt weer voor de productie van collageen, dat voor de elasticiteit van de huid zorgt. En als dat dus wegvalt, kan het niet anders dan dat de huid in rap tempo veroudert.

Hormonen

Hoewel mannen en vrouwen er hetzelfde verouderingsproces op na houden, is deze bij mannen geleidelijker. Dit komt doordat zij geen plotselinge dip hebben in de aanmaak van hormonen. Hierdoor flaneren zij (iets) langer met een jonge en strakke huid. Wel blijft de manier hoe ze verouderen hetzelfde: met rimpels, een groeiende neus, groter wordende oren en verslapping en verdunning van de huid.

Bron: Beau Monde | Beeld: Adobe Stock