Met deze 5 tips maak je een minimalistisch interieur

Sinds de pandemie hebben we onze leefomgeving flink onder de loep genomen. We wilden tijdens de lockdowns meer ruimte om ons heen en het liefst wonen in een landelijke omgeving. Dat zorgde voor een oververhitte woningmarkt en flink wat verbouwingen, iets dat nu (gelukkig) een beetje is afgekoeld. 

Maar: misschien ben je nog steeds wel op zoek naar een vorm van rust om je heen, Guess what? Je hoeft niet direct te verhuizen of te verbouwen om je leefomgeving te veranderen. Meer rust creëren doe je onder andere door over te stappen op een stijlvol en minimalistisch interieur. In dit artikel geven we je 5 onmisbare tips voor een dergelijke inrichting.

1. Less is more in een minimalistische inrichting

De belangrijkste stelregel van een minimalistisch interieur is: less is more. Des te minder spullen je hebt, des te beter. Waar het bij andere soorten interieur zoals boho en landelijk juist draait om veel diverse spullen is dat bij minimalisme absoluut niet zo. Vandaar ook de naam ‘minimalisme’; je minimaliseert zoveel mogelijk. Ga dus eerst voor een goede opruimbeurt en gooi en geef spullen weg die je niet meer gebruikt. 

Natuurlijk zullen er altijd spullen zijn die je nodig hebt. Berg deze op in kasten en lades die strak zijn afgewerkt in het interieur. Probeer dat eens in de zoveel tijd te doen, zodat je niet om de paar weken van een minimalistisch naar een maximalistisch interieur bent gegaan. Het fijne voordeel hiervan is dat minder spullen en een opgeruimd huis zorgen voor een betere mindset en een rustiger leven.

2. Focus op eyecatchers zoals raamdecoratie op maat

In een minimalistisch interieur heb je dus weinig spullen, maar zijn de spullen die je wel hebt zoals meubels en accessoires ware eyecatchers. Zo ga je bijvoorbeeld sneller voor een opvallende designbank die je niet zo snel bij iemand in huis ziet staan of een bijzondere deur terwijl de rest van de ruimte rustig is. Ook raamdecoratie op maat past hier goed bij. 

In zo’n interieur wil je namelijk het liefst optimaal genieten van natuurlijk daglicht. Daarom is het belangrijk om voor passende raamdecoratie te gaan die zowel bij de stijl passen als voor voldoende daglicht zorgen. Waar je zoal aan kunt denken in een minimalistisch interieur? Simpel: aan lichtdoorlatende rolgordijnen of bamboe jaloezieën.

3. Ga voor een neutrale basis met rustige kleuren

Wat ook zeker een must is voor een inrichting binnen deze stijl is een neutrale basis met rustige kleuren. De kleuren die vaak gebruikt worden, zijn onder andere ecru, beige, wit, zwart en taupe. Dat zijn tinten die je misschien normaal zou zien als saai, maar dat zijn ze allesbehalve. Je kunt er ontzettend veel mee combineren zonder dat je inrichting saai of onpersoonlijk wordt. 

In combinatie met dergelijke vaak natuurlijke tinten is het wederom een goed idee om te gaan voor raamdecoratie op maat waarbij je genoeg inval van natuurlijk licht hebt. Dit soort kleuren komen namelijk het meest warm en sfeervol over in natuurlijk daglicht. Daarmee zorg je dus alsnog voor een warme sfeer in huis zonder dat je daarbij heel veel kleuren of prints hoeft te gebruiken.

4. Kies mooie bijpassende accessoires en meubels

Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je helemaal geen leuke meubels of accessoires in een minimalistisch interieur kunt plaatsen. Met de bovenstaande tips zorg je al voor een heel warm en sfeervol geheel. Binnen dat geheel is uiteraard nog ruimte voor fijne meubels en accessoires, zolang je goed erop let of het past bij de rest van de kleuren en materialen. Daarmee voorkom je dat het saai wordt. 

In een interieur met verschillende beige tinten is een schapenvelletje (in dezelfde tint) over de bank of over een stoel een leuk extraatje. Ook een wollen plaid of twee kussens van teddystof matchen goed binnen deze stijl. Ga hierbij altijd voor eenzelfde soort tint of een natuurlijke kleur die in ieder geval goed past zonder te overdrijven. Dan is het sowieso een match. 

5. Combineer kleuren en basis met natuurlijke materialen

Je slaapkamer of woonkamer inrichten volgens een minimalistische stijl is dus helemaal niet zo moeilijk zolang je maar weet waar je moet beginnen en wat je moet doen. Tot slot is het goed om te weten dat je naast natuurlijke tinten het beste kunt werken met natuurlijke materialen. Hierbij kun je denken aan verschillende soorten hout, maar ook andere, meer bijzondere materialen. 

Zo zien we het de laatste jaren steeds vaker dat mensen kurk gebruiken in het interieur. Je kunt kurk op allerlei manieren toepassen, namelijk als materiaal voor een vloer of een complete wand. Wat ook een goede toevoeging is aan een minimalistisch interieur zijn houten latten aan de muur; het liefst in combinatie met een barretje of een kast met dezelfde latten. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner.

Beeld: Pexels