Last van de hitte? Zo blijf je productief op je werk

4 manieren om de zomerhitte te verslaan.

Met het mooie weer is het soms verleidelijk om de laptop vroeg dicht te klappen en te genieten van de zon. Helaas is je takenlijstje en baas daar niet zo blij mee. Op deze manier blijf je alsnog gefocust!

Werken in de zomer

Hoe fijn het ook is om thuis te werken, soms is de focus ver te zoeken. Vooral als je in je loungewear vanaf de bank – of nog beter: vanuit de tuin – aan het werk bent. De hitte maakt het niet veel makkelijker, en zeker niet als het zwembad in je tuin lonkt.

Merk je dat de concentratie ver te zoeken is zodra de temperaturen stijgen? Met deze tips kun je elke hittegolf aan!

1. Plan je dag

"Als je binnen werkt als het buiten mooi is, kan je gemakkelijk afgeleid raken", zegt Rebecca Lockwood, een coach voor neurolinguïstisch programmeren. "Begin met het schrijven van een lijst met wat er echt moet gebeuren voordat je een pauze kunt nemen." Ook stelt ze voor om plannen te maken voor wat je gaat doen als je eenmaal klaar bent met werken om het meeste uit de zon te halen. "Terwijl je aan het werk bent, weet je dat er iets aankomt om enthousiast over te zijn", zegt ze.

2. Blijf koel en gehydrateerd

Het is misschien vanzelfsprekend, maar hydratatie is belangrijk bij warm weer. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt en de ruimte waarin je werkt koeler maakt. Dit doe je door de gordijnen te sluiten en met een ventilator. Slecht nieuws voor koffieliefhebbers, want Healthline adviseert om op warme dagen "zoveel mogelijk" koffie te vermijden".

3. Haal het meeste uit de ochtenden en avonden

Als de werksituatie het toelaat, is het helemaal geen gek idee om vroeg op de dag je laptop te openen. Zo heb je in de middag meer tijd voor een ijsje in de zon of een glas rosé in de tuin. Ook kan het helpen om de meest uitdagende of inspannende dagen als eerste aan te pakken, omdat je meer energie en een betere concentratie hebt om ze te voltooien.

"Bij het werken bij warm weer is het erg handig om je mentaliteit fris, scherp en gefocust te houden. Houd jezelf bezig met bewust zijn van wat je moet doen en dan weet je waar je je op moet concentreren", adviseert Lockwood.

4. Plan voldoende pauzes in

Vooral op dagen dat het warm is, is het belangrijk om voldoende pauzes te plannen. Je lichaam en hoofd krijgen dan namelijk de rust die ze nodig hebben om te functioneren.

"Het is onvermijdelijk dat je bij mooi weer wordt afgeleid tijdens het werk, dus verwacht het", zegt Lockwood. "Wees niet streng voor jezelf als je je niet gefocust voelt of als je dagdroomt over wat je zou kunnen doen. Zorg dat je goed voor jezelf zorgt en wees aardig voor jezelf." En daar sluiten we ons helemaal bij aan!

Bron: Stylist.co | Beeld: NL Beeld