Goed slapen is belangrijker dan je denkt. Maar hoe goed je slaapt, ligt aan veel verschillende factoren. De temperatuur van je kamer, wat je vlak voor het slapengaan doet, de omgevingsgeluiden en, jawel, je partner. Houdt jouw wederhelft je vaak wakker? Dan is het misschien tijd om de sleep divorce methode te proberen.
Verschillende voorkeuren
Het klinkt misschien naar, een sleep divorce, maar het houdt alleen maar in dat je in een ander bed of zelfs een andere kamer slaapt dan je partner. Vooral als jij en je partner een heel ander slaapschema hebben, blijkt dit goed te werken. Terry Cralle, een verpleegster die ook slaaplessen geeft, vertelt aan Well and Good: “Sommige mensen hebben het het liefst heel warm in bed, anderen geven de voorkeur aan een lagere temperatuur. Sommige houden van een hard matras, andere hebben liever de zachte variant. Ook kan het gebeuren dat jij het liefst in volledige stilte slaapt, terwijl je partner graag een verwarming of airco aan heeft staan. Om nog maar te zwijgen over de dekens, die vaak door een van beide partners worden afgepakt waardoor de ander in de kou ligt.”
Goed gesprek
Alle bovenstaande problemen kunnen ervoor zorgen dat jouw slaap of die van je partner vaak wordt verstoord. Een sleep divorce is dan een prima idee om allebei slaap van betere kwaliteit te ervaren. Voordat je echter je kussen pakt en naar een andere kamer verhuist, zijn er een paar dingen waar je over na moet denken. Het is verstandig om van tevoren met elkaar om de tafel te gaan en de redenen voor het gescheiden slapen te bespreken. Daarmee voorkom je dat er onderliggende frustraties over slaap (of het gebrek daaraan) blijven bestaan. Ook is het handig om afspraken te maken over de frequentie van het gescheiden slapen. Gaan jullie dat elke nacht doen, of bijvoorbeeld alleen als jullie op verschillende tijden op moeten staan?
Intimiteit afspreken
Een derde punt waarover overlegd moet worden voor je aan een sleep divorce begint, is intimiteit. Intieme tijd samen wordt immers verminderd als jullie allebei in een apart bed liggen. Door daar van tevoren afspraken over te maken, wordt dat geen issue. Er kan ook een compromis worden gesloten waarbij jullie wel intieme tijd in bed doorbrengen, maar een van beide partners vervolgens naar een ander bed verhuist. Als jullie weten dat jullie er niet aan toekomen zonder vaste afspraken, kan intimiteit ook gepland worden. Er staan dan momenten (‘s ochtends of ‘s avonds) vast waarop jullie sowieso in één bed liggen en intiem zijn. Op die manier houd je het relatievuurtje brandend zonder dat je slaap eronder lijdt.
Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: cottonbro studio via Pexels