5 Tips voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust doet wonderen.

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Het zorgt niet alleen voor meer energie en productiviteit, maar ook voor een beter humeur en een scherper geheugen. Toch komen veel mensen vaak moeilijk in slaap of worden ze vaak meerdere keren wakker in de nacht. Een goede nachtrust is van groot belang voor zowel fysieke als mentale gezondheid en welzijn en daarom zetten wij vijf tips op een rijtje om jouw nachtrust te verbeteren.

Productiever en vrolijker

Uit recent onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat genoeg slaap net zo belangrijk is voor je brein en lichaam als eten. Tijdens je slaap krijgt je lichaam de nodige rust en kan je brein alle indrukken van de dag verwerken. Een goede nachtrust bevordert niet alleen de verwerking van emoties, maar zorgt er ook voor dat je je de volgende dag vrolijker en productiever voelt. Aangezien je ongeveer een derde van je leven slapend doorbrengt, is het geen slecht idee om je slaapkamer eens onder de loep te nemen.

Hier zijn vijf tips om van je slaapkamer een ideale slaapruimte te maken:

1. Fijne slaapkamer: Maak van je slaapkamer een plek van ontspanning en slaap en minimaliseer afleiding. Berg rommel en kleding op in dichte kasten, verplaats de tv naar een andere ruimte en bewaar je mobiele telefoon in je nachtkastje.

2. Donkere ruimte: Zorg voor een donkere slaapkamer. Vermijd blauw licht van mobiele telefoons, tablets, laptops en tv's, aangezien dit de aanmaak van het hormoon melatonine vermindert en het moeilijker maakt om in slaap te vallen.

3. Investeer in een goed matras: een goed matras vormt de basis voor een goede nachtrust en is daarom ontzettend belangrijk. Het ondersteunt je lichaam en zorgt ervoor dat je comfortabel ligt, waardoor je beter kunt ontspannen en sneller in slaap kunt vallen. Een matras dat niet goed bij jouw lichaam past of versleten is, kan leiden tot lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn, stijfheid en spierpijn. Investeer daarom in een goed matras.

4. Schone en vochtige lucht: Zorg voor schone en vochtige lucht in je slaapkamer. Investeer in een luchtreiniger om stof, allergenen en bacteriën uit de lucht te filteren en gebruik een luchtbevochtiger om droge lucht te verminderen, vooral in de winter wanneer de verwarming aanstaat.

5. Koele kamer: Houd je slaapkamer koel. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen de 15 en 19 graden Celsius, waardoor je sneller en dieper in slaap valt en de kwaliteit van je slaap verbetert.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Matras Aan Huis.

Bron: Happy in Shape | Beeld: Pexels