5 Vragen aan... ondernemer, spreker & coach Simone Jansen

"Denken, durven, doen. En dat went nooit, de eerste onzekerheid is er altijd."

Simone Jansen is een bezige bij. Ze is Directeur Entrepreneur & Enterprise ABN AMRO, spreker, coach en is onlangs haar eigen kunstgalerie gestart: ART[s] Gallery. Op 16 maart 2023 staat ze op The Self-Made Summit, hét business event voor ambitieuze vrouwen, waar ze zal vertellen over hoe je kansen kunt zien in ondernemerschap, hoe je tegenslagen overwint en door kan groeien en over de uitdagingen die erbij komen kijken. Maar ze beantwoordt ook vragen als: ondernemen vrouwen anders dan mannen? Hoe gaan vrouwen om met risico’s en met een work-life balance? Waar vind je groeigeld? En hoe combineer je commerciële ambities met impactvol sociaal ondernemen? 

1. Waarom sta je bij The Self-Made Summit?

"Een voorliefde voor ondernemerschap brengt mij naar The Self-Made Summit. Als Hoofd Entrepreneur & Enterprise bij ABN AMRO werk ik aan de beste dienstverlening voor ondernemers, zakelijk en privé. ABN AMRO neemt het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap heel serieus. In de avonduren en weekenden ben ik zelf ondernemer in de kunst en professioneel spreker over Dromen Najagen, Vrouwelijk Ondernemerschap en Leven tussen de kunst. The Self-Made Summit is voor mij een plek waar ik de afgelopen jaren inspiratie op deed. Ik kijk en luister graag naar andere vrouwen; dat geeft mij energie om mezelf verder te verbeteren."

2. Hoe balanceer je hard werken en meerdere ondernemingen met je privé-leven?

"Twee passies, twee fulltime loopbanen; het is eerlijkheidshalve topsport. Een mooie tip van Dr Tharaka uit Engeland. “Look after your SWANS (zwanen)”. SWANS staat voor Sleep. Water. Activity. Nutrition. Stress (minimal). Veel discipline dus. Maar het werkt. Dat betekent niet dat ik alles perfect doe. Ik drink te veel koffie, ben dol op een drankje en eet eiwitrepen als koekjes. Maar de ingrediënten van Dr Tharaka hebben mij absoluut geholpen om het voor elkaar te krijgen om in drie jaar tijd mijn huis te renoveren, een fulltime baan te vervullen en ondertussen voor ondernemerschap te kiezen door ART[s] Gallery Simone Jansen te starten."

3. Je bent ook de oprichter van ART[s] Gallery. Kun je daar meer over vertellen?

"Mijn passie ligt in het verbinden van kunstliefhebbers en kunstenaars. Samen met mijn team organiseer ik zes tentoonstellingen per jaar in mijn huis op Landgoed Sancta Maria in Noordwijk. Daarmee geef ik elk jaar 100 kunstenaars en 1000 kunstwerken een plek en samen leveren we driehonderd kunstwerken per jaar bij onze klanten thuis. Ik ontmoet zoveel verschillende mensen, luister naar wensen, mag combinaties maken, alles met energie en creativiteit; het is intens bevredigend werk. Met als kers op de taart: in mijn huis leef ik letterlijk tussen de kunstwerken."

4. Je lijkt altijd bezig te zijn met nieuwe projecten en passies. Wat zit er nog in de pijplijn voor je?

"Spreken op The Self-Made Summit is een lang gekoesterde droom die in vervulling gaat. Ik schreef hierover een stukje in 2019 in mijn dagboek. Op mijn dromenlijstje staat verder: een boek schrijven over daadkracht, een stichting oprichten die jonge vrouwen door educatie begeleidt naar ondernemerschap, Nederlandse kunstenaars naar een internationale kunstexpositie in Miami brengen, een CEO functie bekleden, New Board Program aan Nyenrode afronden en ik heb nog één nieuw business plan in mijn hoofd dat steeds verder vorm krijgt."

5. Wat is jouw ultieme advies voor vrouwen die ook dromen van een eigen onderneming?

"Denken, durven, doen. Daadkracht is niets anders dan jezelf van de ene in de andere uitdaging gooien. En dat went nooit, de eerste onzekerheid is er altijd. Sarah Bremner zegt het heel treffend: “If you want to be the best at what you do, it’s got to be something you love. Do what you love. Always."

Beeld: Privé