5 Vragen aan... Stephanie, Marieke & Emilie van The Self-Made Summit

"We willen de positie van vrouwen in het zakelijk landschap verbeteren, want er is nog altijd ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer"

Op 16 maart 2023 vindt de vierde editie van The Self-Made Summit plaats. Hét business event voor ambitieuze vrouwen, met een belangrijk doel: vrouwen helpen met zakelijke groei, persoonlijke ontwikkeling en inspiratie om zo de positie van de vrouw in het zakelijke landschap te verbeteren. Wij spaken met de vrouwen achter het evenement: Stephanie Knoors, Emilie Sobels en Marieke Renes.

The Self-Made Summit

Of je je nou wil ontwikkelen in je loopbaan, wil groeien met je bedrijf of je netwerk wil uitbreiden, ruim 40 sprekers betreden het podium om je daarbij te helpen, zodat je na de inspirerende dag precies weet wat je te doen staat. Je gaat naar huis met bruikbare handvatten om je bedrijf of carrière vorm te geven, waardevolle lessen, nieuwe inspiratie en een breder netwerk. Meer weten of een kaartje kopen? Dat kan hier.

1. Hoe kennen jullie elkaar en hoe is The Self-Made Summit ontstaan?

Stephanie: "Ik ben een keer naar een Academy van Workmode in Rotterdam gegaan, omdat ook ik Workmode kende van Instagram en uit de media. Ik heb daar vrouwen leren kennen waar ik tot op de dag van vandaag nog bevriend mee ben, waaronder Emilie. Ik werkte toen net als freelancer en plande een business boost in met Emilie en haar vriend. Er stond twee uur voor gepland, maar één wijntje werden er meer en vijf uur later ging ik pas weg. Zij heeft me toen gevraagd of ik me wilde aansluiten bij The Self-Made Summit en later bij Workmode."

Marieke: "Ik kwam iets later bij Workmode. In eerste instantie solliciteerde ik op de functie Managing Director."

Emilie: "En deze vervulde ze met succes. De samenwerking verliep zo goed, dat ik haar vroeg om in te stappen als mede-eigenaar. En zo waren we met z'n drieën."

2. Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van zo’n groot en succesvol evenement?

Emilie: "Ontzettend veel. Het gaat om een enorme productie, ook omdat we alles zelf regelen. We stellen het programma samen, we sluiten partnerships, maar wat mensen niet weten is dat we ook zelf onze podia ontwerpen en de styling van de locatie op ons nemen. Ons team van creatives is al maanden druk bezig met de podia en de stands van de partners. Dat is ook wel echt heel bijzonder, dat we al dit talent in huis hebben. Maar vergeet ook niet dat er enorm veel projectmanagement komt kijken bij een event van deze grootte. Kortom, het is een hele grote productie, maar dat is het helemaal waard: elk jaar krijgen we er waanzinnig veel energie van om zoveel vrouwen samen te mogen brengen."

3. Waarom is het zo belangrijk dat vrouwelijke ondernemers meer zichtbaarheid krijgen?

Stephanie: "Met The Self-Made Summit willen we de positie van vrouwen in het zakelijk landschap verbeteren. En dat is belangrijk, want er is nog ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Zo gaat er nog steeds maar 0,75% van alle Durfkapitaal naar door vrouwen gestarte startups. En verdienen werkende mannen in Nederland nog steeds 13,2% meer dan werkende vrouwen. Dit soort feiten verwacht je niet anno 2023, maar is helaas wel de realiteit. Op The Self-Made Summit maken we niet alleen dit soort zaken bespreekbaar, maar creëren we tegelijkertijd ook meer vrouwelijke rolmodellen."

Marieke: "De reden dat we dit doen, is if you can see it, you can be it. Er is voor ieder wat wils, maar het triggert ook om uit je comfortzone te stappen. Want als zij het kan, dan kan ik het ook."

4. Hoe kunnen vrouwen elkaar empoweren?

Marieke: "Als je female empowerment zou ontleden, betekent dat voor ons vrouwen verder helpen, in de breedste zin van het woord. Dat kan op allerlei vlakken: door middel van gelijke rechten, gelijke betaling om de loonkloof te dichten, maar ook op het gebied van body positivity en zelf-acceptatie. Het is ervoor zorgen dat vrouwen een sterkere positie krijgen, wij doen dit specifiek om de positie van de vrouw in het zakelijk landschap te versterken. Dit doen we onder andere door vrouwen samen te brengen, zodat ze van elkaar kunnen leren en elkaar verder kunnen helpen."

Emilie: "De laatste tijd lees je veel over het krabbenmand-effect, vrouwen die elkaar onderuit halen. Dit treedt op wanneer vrouwen in de minderheid zijn. Wij halen die concurrentiestrijd onder vrouwen weg, juist door vrouwen bij elkaar te zetten. Op onze coworking locaties maar ook tijdens The Self-Made Summit."

5. Jullie draaien al een tijdje mee. Wat zijn de grootste ondernemers-lessen die jullie hebben geleerd?

Emilie: "Ik heb de afgelopen jaren enorm veel geleerd en ik denk dat je als ondernemer continu blijft leren. Het afgelopen jaar heb ik vooral geleerd hoe belangrijk het is om transparant te zijn in wat je doet, met name naar je team toe. Uiteindelijk neem je je team dan mee in beslissingen die je maakt en maak je hen hier onderdeel van. Dit verhoogt de betrokkenheid in een vroeg stadium en zo help je elkaar verder."

Marieke: "Ik geloof erin dat het heel belangrijk is dat je ervoor open staat dat iemand je tegengas geeft. Dus verzamel mensen om je heen die niet alleen complementair zijn, maar ook kritisch zijn naar jou. Zo ontstaat er een dynamiek waardoor je echt verder komt."

Stephanie: "Bij mij is het vragen om hulp nog steeds belangrijk. Ik merk dat veel vrouwen in general, en ik zelf ook, geneigd zijn om problemen zelf op te lossen. Je moet in staat zijn om je kwetsbaar open te stellen en hulp van anderen te vragen, waarbij de keerzijde is wat voor jou de beste keuze is."

Beeld: The Self-Made Summit