Zo houd je een relatie met een workaholic leuk en gezond

Wat als jij of je partner óók met werk is getrouwd?

African couple sit in living room have fun use laptop

Een relatie is hard werken. Maar nog een beetje meer als jij of je partner óók met werk is getrouwd. Hoe houd je een relatie met een workaholic gezond? Wij hebben een aantal goede tips.

1. Quality time

Het is begrijpelijk je na een lange dag werken niet altijd het beste in elkaar naar boven haalt. Het is ook meer dan logisch dat je niet elke avond evenveel tijd voor elkaar hebt. Maar werk dan aan de kwaliteit van tijd die jullie wél samen kunnen doorbrengen, ook al is dat niet het romantisch avondje dat je in gedachte had.

"Een cliënt van LinkedIn besloot om in de avond met haar familie te lezen. Gedurende 10 minuten leest heel de familie samen, stilzwijgend, en dat heeft haar geholpen om nog even haar werk door te nemen, terwijl ze ook samen tijd met haar familie doorbracht", vertelt Katherine Agostino (executive coach in Silicon Valley) aan HuffPost.

2. Begrijp elkaars passie

Als je een relatie hebt met iemand die ongelooflijk gefocust is op diens carrière en zijn of haar werk niet als 'werk' beschouwt, probeer dit enthousiasme dan te begrijpen. "Bekijk het op deze manier: Je werk en privéleven zijn verschillende dingen, ze concurreren niet met elkaar", zegt Naz Beheshti, een executive wellness coach en consultant die begon als een persoonlijke en executive assistent van Steve Jobs.

3. Berg je telefoon op

"Het is oké om af en toe te vragen of je partner diens telefoon voor een paar uur kan opbergen, zodat je even echt tijd voor elkaar hebt. Praat bijvoorbeeld elke avond minimaal een half uur met elkaar of berg twee avonden per week je laptops en telefoons op", adviseert Elisabeth LaMotte, therapeut en oprichter van het DC Counseling and Psychotherapy Center.

4. Reflecteer op de manier waarop je praat

Wanneer je gefrustreerd bent, komt niet altijd de beste versie van jezelf naar boven (snappen we). Maar waarom lelijk tegen elkaar doen terwijl we dat eigenlijk helemaal niet willen? "Als ik en mijn partner getriggerd worden door kleine dingen, proberen we er een spel van te maken. Het doel is om op een rustige en niet-aanvallende manier te discussiëren over de kleine irritaties die we op dat moment hebben. Wel is het de bedoeling dat we deze problemen niet al té serieus nemen. Op deze manier bespreken we onze gevoelens, laten we onze frustraties eruit en vaak dikken we dit nog even aan zodat we er aan het eind om kunnen lachen", geeft Agostino aan.

5. Plan uitjes

Uiteindelijk zul je toch een balans moeten vinden tussen je werk- en privéleven. "Ga er even tussenuit, dit is altijd een goede herinnering aan wat jullie gemist hebben en eigenlijk het meest koesteren. Deze aanpak is meer oplossingsgericht, effectief én plezierig dan het telkens hebben van een serieus gesprek", vertelt Beheshti.

6. Stop wat werkenergie in je relatie

"Benader je relatieproblemen met evenveel kracht en energie als wanneer het een werkprobleem zou zijn. Experimenteer met regels met je partner en kijk wat werkt, en communiceer dan als een gek", adviseert Agostino. "Wanneer je elkaars werk en privéleven respecteert, en elkaars dromen stimuleert, zul je ook gelukkiger zijn en een betere balans vinden", voegt ze toe.

Bron: HuffPost, Marie Claire | Beeld: iStock