Het dieet waar Kate Middleton bij zweert

Maar hoe gezond is het? Een voedingsexpert praat ons bij.

Kate Middleton ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Sommigen vragen zich weleens af hoe ze dat heeft gedaan, na het baren van drie kinderen. Het antwoord is: de Louise Parker Method. Hét dieet waardoor Kate weer op haar oude gewicht kwam. Maar hoe gezond is het? Een voedingsexpert aan het woord.

Louise Parker Method

De Louise Parker Method is bedacht door, je raadt het al, ene Louise Parker. Ze noemt haar levensstijl bewust geen dieet, maar een methode. “Ik ben op een missie om het diëten te stoppen, want het gaat moeizaam en vaak werkt het niet.” Parker pleit in plaats daarvan voor een andere manier van eten en bewegen. “Accepteer dat je je levensstijl moet veranderen, maar doe het op een manier die echt bij je past, met eten dat je lekker vindt en beweging die je leuk vindt om te doen.” Zo klinkt het opeens heel goed vol te houden, toch? Dit zijn de lifestyle regels die je volgens de Louise Parker Method moet volgen:

  • Beweeg iedere dag. Probeer minstens 10.000 stappen te zetten en 15 minuten een (fitness)workout thuis te doen. Lukt dit een dagje niet, probeer dan alsnog zoveel mogelijk te bewegen.
  • Eet drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag en let op de verschillende voedingsgroepen. Kies bij hoofdmaaltijden altijd voor een portie eiwitten (eieren, vlees, tofu, yoghurt, noten, bonen…), koolhydraten met een lage glycemische index (groenten, haver, volkoren brood…) en gezonde vetten (noten, zaden, vis, avocado, olijfolie…).
  • Begin de dag ‘lemonizing’. Meng het sap van een halve citroen met 150 ml koud water en 150 ml kokend water en drink dit first thing in de ochtend. Blijf de rest van de dag water drinken en beperk thee en koffie tot drie kopjes per dag.
  • Consumeer zo min mogelijk (het liefst geen) alcohol, suiker, geraffineerde koolhydraten (witbrood, witte pasta etc.) en bewerkte producten.
  • Slaap zeven uur per nacht en slaap uit wanneer je kunt (kijk, daar kunnen we wat mee!). Geef je brein ook overdag 20 minuten rust door gedachteloos te wandelen, badderen, tuinieren, fietsen, in de bus te zitten, te mediteren of op een andere manier te ontspannen.
  • Zet je smartphone uit om 21:00 uur. “Alles kan tot morgen wachten”, aldus Parker.
  • Neem een succes-mindset aan. Huh? Dat betekent dus dat je zo positief mogelijk probeert te denken. Visualiseer het doel waar je naartoe wilt werken.
  • Volg het plan 100% in de eerste zes weken. “Hoe beter je het volgt, hoe sneller het een gewoonte wordt. Maar als het niet perfect gaat, denk dan niet dat je gefaald hebt of helemaal moet stoppen. Pak het plan gewoon weer op bij de volgende maaltijd.”
  • Na de eerste zes weken volg je het plan 80% van de tijd. Gun jezelf af en toe dat stuk taart of glas rode wijn. Je bent immers niet op dieet, je volgt ‘gewoon’ een gezonde, flexibele, gebalanceerde levensstijl.

Toegegeven, makkelijk klinkt het niet (zes weken geen wijn en wel uren wandelen!), maar we hebben vervelendere diëten voorbij zien komen. Kate Middleton is bovendien niet de enige die resultaat ziet met de Louise Parker Method. Celebrities, CEO’s en atleten zouden ook zweren bij de methode.

Voedingsdeskundige

“Het is een heel evenwichtige aanpak, en niet alleen maar een hype”, meent voedingsdeskundige Tanya Borowski in Woman & Home. “De voedingsprincipes zijn gericht op het kiezen van de juiste vormen van macro- en micronutriënten en niet op het tellen van calorieën.” Dat gezonde vetten worden aangemoedigd en je gerust een stuk (volkoren)brood kunt eten, maakt het voor veel mensen ook makkelijker om zich aan deze richtlijnen te houden. “Er is ook veel aandacht op beweging en op voldoende slaap krijgen – dat is allebei noodzakelijk voor een optimaal metabolisme.”

De keerzijde?

Volgens Borowski zit er wel een keerzijde aan het dieet, en dat is níet het overslaan van dat glas wijn. “De methode kan niet goed aangepast worden op de levensfase van een individu en op persoonlijke omstandigheden. “Vrouwen die symptomen van perimenopauze ervaren of in de menopauze zitten, worden bijvoorbeeld meer insulineresistent door veranderende oestrogeenspiegels. Er zou dan een op maat gemaakt plan nodig zijn.”

Bron: Beau Monde | Beeld: NL Beeld, Instagram