Welmoed Sijtsma: 'Ik moet er niet aan denken zo bekend te zijn als Linda de Mol'

"Als ik er soms over nadenk dat mensen kijken, voel ik wel een beetje paniek"

Gouden Televizier-Ring Gala 2022 - Rode Loper

Ze ging van het Jeugdjournaal naar Goedemorgen Nederland naar Op1. Welmoed Sijtsma (32) is een bekend gezicht op tv, al zou ze op een dag ook graag meer achter de schermen willen werken, vertelt ze aan Marie Claire.

Nieuwsgierig

Nog maar 32 jaar jong en nu al een indrukwekkende cv. Welmoed is bewust bezig met haar carrière, maar stippelt niet alles uit. "Door een nieuw format van het Jeugdjournaal met gesprekjes over het nieuws merkte ik hoe leuk dat is en dacht ik: waar kan ik dat leren? Zo kwam ik bij Goedemorgen NL. Op1 is meer op mijn pad gekomen", vertelt ze. "Ik ben wel bewust bezig met wat voor soort programma’s ik zou willen maken. Ik hou heel erg van gesprekken voeren bij het nieuws en iedereen alles kunnen vragen. Die nieuwsgierigheid zit in mijn aard."

Zelfverzekerd

Ervaring voor de camera heeft ze genoeg. En Welmoed weet dan ook precies wat ze wel en niet aan wil trekken op tv. Waar je haar in het dagelijkse leven misschien wel in een jurkje zult spotten, zal ze dat op televisie nooit dragen. "Voor de camera draag ik iets waarin ik me zelfverzekerd voel en in mijn kracht sta. Als ik me niet goed voel in een van de outfits die mijn stylist voor me uitzoekt, doe ik het niet aan." Dat was in het begin weleens anders. "Het Jeugdjournaal heb ik een keer gepresenteerd met gedraaide vlechten op mijn hoofd. Vreselijk. Daar waren ze zolang mee bezig geweest, dat ik niets durfde te zeggen."

Paniek

Of ze het na al die jaren nog spannend vindt, live op tv komen? "Gelukkig niet. Zodra we starten ben ik gefocust op een gesprek en valt de rest weg", legt ze uit. "Als ik er soms over nadenk dat mensen kijken, voel ik wel een beetje paniek, maar meestal sluit ik me daarvoor af." dat was in het begin wel anders. Op1 lag onder een vergrootglas, waardoor Welmoed zich braaf aan haar voorbereide vragen hield. "Nu durf ik meer op mezelf te vertrouwen door echt te luisteren en daarop te reageren. Ook al gaat een gesprek een heel andere kant op dan vooraf gedacht. Alleen door ingewikkelde onderwerpen kan ik nog onzeker worden en denken: stel ik wel de goede vraag?"

Achter de schermen

Haar naam is geen onbekende meer in de tv-wereld, maar de presentatrice kan wel nog rustig de straat op zonder herkend te worden of daten met potentiële nieuwe liefdes. "Ik moet er echt niet aan denken zo bekend te zijn als Chantal Janzen en Linda de Mol. Dat je nergens meer anoniem kunt zijn", zegt ze. "Ik hoef ook niet per se altijd in beeld te blijven, vind het ook heel tof om dingen te maken en uiteindelijk meer achter de schermen te werken."

Het hele interview met Welmoed lees je in de nieuwe Marie Claire, die nu in de winkel ligt.

Bron: Marie Claire | Beeld: NL Beeld