Dopamine Dressing, heb jij er al van gehoord? Anders krijg je er dit jaar wel mee te maken, want het schijnt dé trend van 2023 te worden: je humeur beïnvloeden met je kledingkeuze.
Wat is het?
Dopamine Dressing zou volgens de voorspellers dé trend van 2022 worden. Bij Dopamine Dressing kleed jij je op een manier die jou meteen vreugde en energie geeft. “Wat we dragen, heeft zoveel invloed op hoe we ons voelen dat het onze gedachten en oordelen kan vervormen en bepalen”, zo vertelt psycholoog Karen Pine in haar boek Mind What You Wear: The Psychology of Fashion. In de wetenschap wordt het ook wel ‘geklede cognitie’ genoemd. In het rapport Reflections on enclothed cognition: Commentary on Burns delen onderzoekers dat kleding inderdaad een ‘symbolische betekenis’ kan hebben op je welzijn en op de manier waarop je presteert.
Maar of het nu echt hot and happening was? Dat (nog) niet. Al is het zeker zo dat we meer kleur in onze garderobe hebben opgenomen nadat corona onder controle leek. Wel zou het goed kunnen dat 2023 dan toch hét jaar van de Dopamine Dressing wordt.
De kleuren
Meerdere aspecten van kleding kunnen een opbeurend effect hebben (denk bijvoorbeeld aan de textuur van kleding), maar de meeste mensen bewerkstelligen dit toch met kleur. Niet zo heel vreemd. Decennialang worden kleuren al gebruikt om emoties weer te geven. Zo vertelt psycholoog en Reikimaster Ellen Albertson hoe kleuren worden gebruikt in de wereld van de alternatieve geneeskunde. In de context van Reiki heeft elke kleur een andere ‘energetische trilling’ die wordt geassocieerd met een bepaald energiecentrum in het lichaam of chakra. Oranje wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan emotie en creativiteit, indigo met intuïtie en rood wordt sterk geassocieerd met een gevoel van geaardheid en veiligheid. Met name laatstgenoemde kleur is interessant. Veel mensen zullen rood namelijk niet aan deze zaken koppelen. De manier waarop we psychologische connecties aan een kleur verbinden, is dus erg subjectief. Al zijn er wel kleuren die de meeste mensen – los van Reiki – aan hetzelfde gevoel koppelen.
Kledingkleuren
“Groen zien we als een kalmerende kleur. Als je groen draagt, kun je je dus relaxter en minder anxious voelen”, weet Alberston. “Blauw is vredig, dus als je deze kleur draagt kan het helpen tegen stress. Dit staat in contrast met rood, wat weer erg stimulerend werkt. Geel kan je energie een boost geven.” Blijf alleen wel onthouden dat dit een generalisering is. De ene kleur kan voor persoon x stimulerend werken, maar voor persoon y juist een ontmoedigend effect hebben.
“Het gaat niet per se om de kleur, maar om dat waar jij de kleur mee associeert”, legt psycholoog Elizabeth Lombardo uit aan Very Well Mind. Stijlvoorspellers kunnen dan wel stellen dat felle kleuren de basis vormen voor de Dopamine Dressing-trend, maar het gaat allemaal om je persoonlijke voorkeur. En bovendien komt er ook een stukje zelfreflectie kijken bij deze kledingtrend.
De beste outfit achterhalen
“Om te beginnen met dopamine-dressing, moet je bewuster worden van je humeur en kledingstijl”, zegt Lombardo. “Het bijhouden van een kledingdagboek is vergelijkbaar met het bijhouden van een voedingsdagboek, in de zin dat je moet noteren in welke kleding jij je het prettigst voelt en welke outfits je in theorie leuk vindt, maar waarin jij je nooit helemaal jezelf voelt.” Op die manier kun je achterhalen van welke kleding je het blijst wordt en welke kleding jou dus die dopaminefix kan geven. Good luck!
Bron: Marie Claire | Beeld: BrunoPress