De Grote Elegance Jaarhoroscoop

Wat zeggen de sterren over 2023?

Wordt het een ontstuimig jaar, is je relatie passioneler dan ooit of ontpop jij je tot een selfmade woman? 2023 heeft weer heel wat voor ons in petto, met dank aan Chiron, Jupiter, Uranus, Pluto en Saturnus. Alle inzichten en beslissingen die ons staan te wachten… Je leest het in de Enige Echte Grote Jaarhoroscoop.

Boogschutter

23 november t/m 22 december

Je kunt de afgelopen jaren het gevoel hebben gekregen dat je huiselijke en emotionele fundament niet echt stevig was. Neptunus in Vissen kwam als een tsunami al datgene wegspoelen wat jij niet stevig genoeg verankerd had. Dat is overweldigend, maar je zou het ook kunnen zien als een soort reiniging. De god van de zee neemt, maar hij geeft ook. Al is dat wat hij geeft, niet zo goed uit te meten in klinkende munt of bakstenen, het is wel degelijk van enorme waarde. Je zou empathischer kunnen zijn geworden, of een sterkere band voelen met dieren of met de natuur. Dingen die voor jouw emotionele ontwikkeling heel erg belangrijk zijn en die jou doen beseffen dat je toekomst er anders gaat uitzien dan je tot nu toe hebt gedacht. Vanaf 7 maart komt Saturnus het fundament onder je leven weer versterken. Door niet bij de pakken neer te zitten, de schouders eronder te zetten en een beetje tough love van jezelf voor jezelf. Geen plek meer voor gevoelens van hulpeloosheid of zelfmedelijden, het is tijd om aan te pakken. Er moeten dingen gebeuren en je loopt er niet langer voor weg. Misschien moet je verhuizen, misschien zijn er schulden die afbetaald moeten worden, misschien is er iemand in de familie die jouw steun nodig heeft. De invulling is voor elke Boogschutter anders, maar weglopen voor verantwoordelijkheid is geen optie meer.

Steenbok

23 december t/m 20 januari

Dit jaar vindt een kleine doorbraak plaats. Eindelijk kun je even voelen hoe het is om niet langer aan de hand van Pluto te lopen. Deze transformerende en intense planeet heeft meer dan tien jaar in het teken Steenbok doorgebracht en verhuist van 24 maart tot 10 juni tijdelijk naar Waterman. Om het jaar erna definitief te verdwijnen naar Waterman. Het zullen leerzame en heftige jaren zijn geweest. Jaren om nooit te vergeten, waarin je kennis hebt kunnen maken met je eigen schaduw en met die van andere mensen. Misschien heb je je niet vaak zo machteloos gevoeld om vervolgens te ontdekken hoe sterk je bent als je los durfde te laten. Er zijn mensen voorbijgekomen die je leven op zijn kop hebben gezet, je hebt afscheid moeten nemen van wat je dierbaar was, er is je werkelijk geen emotie bespaard gebleven. Nu ken jij elke donkere uithoek van je ziel en is het tijd om aan de slag te gaan met je nieuw verworven inzichten en kwaliteiten. Chiron en Jupiter in Ram helpen je (vooral tot 16 mei) om emotioneel te herstellen van alles wat er is gepasseerd. Om jezelf lief te hebben en te vergeven voor de foute keuzes die je ongetwijfeld hebt gemaakt. Het is tijd om aardig te zijn voor jezelf en jezelf niet langer streng toe te spreken, maar alles te omarmen inclusief het mooie en het moeilijke.

Waterman

21 januari t/m 18 februari

De sterren willen dat je meer aandacht hebt voor je emotionele fundament. Dat wil zeggen: je thuisbasis, je familie of gezin, je roots en eventueel je verleden. Uranus in Stier brengt je er op een onverwachte manier mee in contact. Misschien door een toevallige gebeurtenis, misschien door de opleving van een vriendschap van vroeger met iemand die jou door en door kent, misschien door een reis naar een ander land waar je familie wortels heeft. Er kan een proces in gang worden gezet waardoor je veel in twijfel trekt. Wie ben ik, wat voel ik? Wat heeft mijn familiegeschiedenis met mij gedaan? Je kunt het gevoel hebben dat je alleen op de wereld bent, een existentieel alleen-zijn. Omdat je Waterman bent, kan dat ook werken als een bevrijding, alsof er niets is wat jou kan belemmeren. Vanaf 17 mei komt ook Jupiter in Stier. Dat is de brenger van het goede nieuws die jou helpt om je
weer te verbinden met je emoties. Die je laat zien dat je huis voor jou de gelukkigste plek is op aarde. En is het dat nog niet… dan zou Jupiter je kunnen uitnodigen op reis te gaan en te ontdekken waar die plek zich dan wél bevindt.
Sommige Watermannen zullen daardoor zelfs op het idee kunnen komen dat ze gaan emigreren. Liefst naar een landelijke plek, helemaal in lijn met het teken Stier.

Vissen

19 februari t/m 20 maart

Vanaf 7 maart komt de planeet Saturnus het teken Vissen bewonen. Dat betekent dat hij jou ter verantwoording roept. Wat heb je de afgelopen vijftien of dertig jaar gedaan met je leven? Dit is een jaar waarin je gaat oogsten wat je hebt gezaaid. Heb je keihard gewerkt, ben je er voor anderen geweest? Dan zou je weleens een royale beloning in ontvangst kunnen nemen. Denk daarbij verder dan aan geld. Denk aan liefde, waardering, iets waar je al heel lang op hoopt. Heb je daarentegen je verantwoordelijkheid ontlopen, ben je vooral met jezelf bezig geweest of heb je tijd verspild met onrealistische plannen? Dan komt Saturnus de rekening vereffenen. Het is tijd om je alsnog in te zetten voor de goede zaak. Dat kan zwaar voelen. Maar zelfmedelijden helpt niet. Als je nu oppakt wat je te lang hebt laten liggen, kun je dat zien als een prachtige kans om je levensopdracht te vervullen. En dat geeft uiteindelijk een geweldig gevoel. Maar je moet wel even doorzetten, in de spiegel kijken en de waarheid onder ogen komen. Confronteren is niet jouw favoriete bezigheid, maar met Saturnus in jouw vaarwater is er geen ontkomen aan. En de sterren beloven dat het resultaat uiteindelijk beter zal zijn dan je ooit had durven hopen. En als vanaf volgend jaar Pluto definitief zijn intrek neemt in Waterman, krijgt je spirituele ontwikkeling vleugels. Een voorproefje van wat dat betekent, krijg je tussen 24 maart en 10 juni.

Ram

21 maart t/m 20 april

2023 kan de nodige verwarring met zich meebrengen. De voorgaande jaren kun je een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt op het gebied van spiritualiteit en ervaarde je een gevoel van liefde en empathie, het verlangen je steentje bij te dragen aan een mooiere wereld. Neptunus in Vissen gaf jou een fijne besnaring waardoor jij je kon afstemmen op dit soort emoties. Daarin was je soms ook iets te dromerig, iets te goedgelovig. Vanaf 7 maart staat de planeet Saturnus in Vissen. Die kan je met één ruk terugbrengen op aarde. Wellicht gebeurt er iets kleins waardoor je opeens alles in twijfel gaat trekken. Misschien is het een algemeen gevoel van onbehagen. Heeft het wel zin wat ik doe? Is er een hoger doel, bestaat er zoiets als universele liefde, verbondenheid, een goddelijke energie? Er kunnen momenten komen waarin de teleurstelling toeslaat. Je zult momenten van twijfel en ongeloof ervaren. Dan kun je de neiging hebben om je af te sluiten van de rest van de wereld, om het geloof in de mensheid op te geven. Probeer deze periode te zien als een queeste, een test. Als je die met goed gevolg aflegt, wacht aan het einde van de tunnel geloof en vertrouwen dat je diep vanbinnen terugvindt. Dat helpt je om de spirituele en de materiële aspecten beter met elkaar te verbinden en in balans te brengen. Zo krijgen mooie dromen handen en voeten.

Stier

21 april t/m 20 mei

Wat gold voor de afgelopen jaren geldt ook voor 2023, Chiron in Ram brengt een verborgen verdriet of pijn aan het licht. Een pijn die zich misschien lichamelijk manifesteert, misschien geestelijk. Je hebt de neiging om deze alleen te willen dragen en niet met anderen te delen. Misschien omdat je anderen niet wilt lastig vallen, misschien omdat je schaamte voelt. Het kan iets zijn wat al voor jouw geboorte is ontstaan, wat te maken heeft met de familiegeschiedenis. De bron kan ook later liggen, in je eigen jeugd. Hoewel je het onderwerp liever mijdt, zijn dit de jaren waarin je voor deze (geestelijke) pijn heling kunt vinden. Bijvoorbeeld door contact te zoeken met iemand die zijn of haar ervaring met dit type pijn heeft omgezet in een therapie of die je als vertrouweling kunt raadplegen. Vooral tot 16 mei zou zo’n persoon veel voor je kunnen betekenen, omdat Jupiter ook door het teken Ram gaat. Je kunt dan alvast beginnen aan de voorbereidingen voor ‘het jaar van je leven’, want op 17 mei gaat geluksplaneet Jupiter door naar het teken Stier. Hij brengt je een periode vol mooie verrassingen. Wat is er beter dan die periode in te gaan met een schone lei, vrij van oud zeer? Gebruik de eerste maanden van het jaar dus om je klaar te maken voor deze mooie tijd die gemiddeld slechts eens in de twaalf jaar voorbijkomt.

Tweelingen

21 mei t/m 21 juni

Er is veel aan de hand in het teken Waterman, dat net als jij een luchtteken is. Dat raakt daarom ook jouw persoonlijke leven. Saturnus staat daar tot 10 maart en stimuleert je verlangen om iets nieuws te gaan leren. Een nieuw gebied te doorgronden. Niet omdat je er carrière mee zou kunnen maken, al is dat niet uitgesloten, maar vooral omdat jij behoefte hebt aan meer kennis, meer onderbouwing bij het volgen van je innerlijke kompas. Je gelooft ergens in of bent al heel erg betrokken bij een bepaald onderwerp, maar je ontdekt gaandeweg dat je behoefte hebt aan een fundament. Daarmee kom je beslagen ten ijs in discussies met anderen. Van 24 maart tot en met 10 juni bevindt Pluto zich in Waterman, wat de behoefte nog eens intensiveert. De komende jaren brengt hij daar door en dat kan je liefde en interesse voor een bepaald onderwerp omturnen in een obsessie, waardoor je uiteindelijk een soort goeroe of expert wordt. Het pad ernaartoe zal echter niet alleen maar makkelijk zijn. Verder is Jupiter in Stier een inspiratie om meer spiritualiteit in je leven te ervaren. Je zou je kunnen aansluiten bij een spiritueel gezelschap, waar je – wederom – veel nieuwe dingen leert. Tegelijk geniet je ook meer en vaker van momenten van afzondering en stilte, momenten in de natuur. Die kunnen je vervullen van een enorm geluksgevoel.

Kreeft

22 juni t/m 23 juli

Met Neptunus en Saturnus (vanaf 7 maart 2023) in het teken Vissen word jij gestimuleerd om je spiritueel te ontwikkelen en zelfs een studie op te pakken of reis te maken waardoor je tot spirituele verdieping komt. Eat, pray, love… Neptunus zorgt voor het verlangen, de droom. Saturnus helpt je om stappen te zetten. Dat kan heel concreet zijn, als je bijvoorbeeld geïnspireerd raakt door een leraar of een autoriteit. Dat je je aangetrokken voelt tot een oosterse discipline die jou stimuleert om meer in balans te komen. Een vorm van mediteren of yoga waarin een soort strengheid zit. Die strengheid hoort bij Saturnus. Voor Kreeft is dat een extra uitdaging, want diep vanbinnen wil je het liefst dat alles zacht en gemakkelijk is. Maar je weet ook dat daardoor de groei kan stagneren. Saturnus kan je helpen om meer discipline te verkrijgen en daarvan de voordelen te merken. Sowieso steunt hij je het hele jaar, bij alles wat je doet. Dat geeft je meer doorzettingsvermogen en meer geduld, en helpt je om plannen te maken voor de lange termijn (en die ook uit te voeren). Je gaat minder vrijblijvend en minder improviserend door het leven. Je focust op je doel, wat dat ook mag zijn. Minder vlinderen, meer buffelen… En dat levert veel op.

Leeuw

24 juli t/m 23 augustus

Jouw persoonlijke ontwikkeling maakt in de eerste helft van 2023 (tot 16 mei) een groeispurt door dankzij Jupiter in het teken Ram. Grijp die periode aan om een grote schoonmaak te houden in je leven en om eventueel een verre reis te maken. Jupiter helpt om zo’n trip tot een life changing ervaring te maken. Misschien ontmoet je iemand die jou op het idee brengt om een boerderij te beginnen in Frankrijk of een cadeauwinkel in het centrum. Iets kleins kan de aanleiding worden van iets groots en dan lijkt het net of je op alle mogelijke manieren wordt geholpen bij het uitstippelen van een nieuwe koers. Het hoeft overigens niet over werken te gaan. Chiron staat al wat langer in Ram en probeert jou daar te helpen om meer te geloven in je eigen creativiteit, om alle twijfel overboord te gooien en voor je dromen te gaan. Dat doet Chiron volgens een vast recept: eerst komt de bewustwording, dat is de fase waarin je merkt dat je last hebt van die onzekerheid. Dat kan pijnlijk zijn, maar het hoort erbij. Dan volgt de heling. Je gaat op zoek naar een therapeut of methode die jou kan helpen. En als je merkt dat je er klaar mee bent, dat je de pijn achter je kunt laten, volgt vaak het verlangen anderen te helpen in hun zielsnood. Misschien ben je in 2023 al beland bij die derde stap.

Maagd

24 augustus t/m 22 september

Twee planeten brengen dit jaar het beste in je boven: Uranus en vanaf 17 mei Jupiter, beide in het teken Stier. Daar voorzien ze jou van enthousiasme en good vibrations. Er kunnen zomaar allerlei leuke, bijzondere dingen gebeuren, alsof er een engeltje op je schouder zit. Uranus vraagt wel iets van je improvisatievermogen, want voorspelbaarheid hoort voorlopig tot het verleden. Dat kan lastig voor je zijn, want als Maagd zweer je bij rust, reinheid en regelmaat. Maar je zult zien dat er enorm veel tegenover staat. Nieuwe vriendschappen, contacten die jou inspireren meer uit jezelf te halen en heel veel dingen om te leren, waardoor je enorm groeit. Probeer na 17 mei op zijn minst één grote reis te maken. Met de huifkar of de trein, lekker rondzwerven over de aardbol. Dat geeft een extra dimensie aan dit heerlijke jaar. Misschien dat het je zelfs doet besluiten dat je toekomst ergens anders ligt dan in het land waar je nu woont… Verandering is namelijk ook een thema. En dan niet van het soort dat je tevoren rustig uitdenkt en opneemt in een vijfjarenplan, maar het soort verandering dat je niet aan zag komen en dat je leven volkomen op zijn kop zet. Het beste advies? Ga mee met de stroom en laat je verrassen.

Weegschaal

23 september t/m 22 oktober

Vanaf 17 mei gaat Jupiter het teken Stier binnen. Deze weldoener onder de planeten nodigt jou uit om een reis naar binnen te maken. Een spannende en mooie, transformerende reis. Misschien dat je zomaar uit nieuwsgierigheid of via via op het pad komt van een bepaalde therapie of spirituele behandeling. En dan komt van het een het ander. De kennis over wie je bent, neemt toe, de kwaliteit van de relatie met jezelf groeit, waardoor je beter duidelijk kunt maken wat je verlangens en wensen zijn. Alsof je hart een schatkist is die je eindelijk durft open te maken. Dat leidt tot fijnere relaties met de mensen om je heen. Kortom, een kosmisch cadeau met een strik eromheen dat jij dit jaar mag uitpakken. Iets om euforisch van te worden. Uranus bevindt zich ook in Stier. Deze planeet leert jou hoe bevrijdend het is om los te laten, afscheid te nemen. Van je oude leventje, van te veel spullen, van saaie vrienden en van nog veel meer ballast die je in de loop der jaren hebt opgedaan en die je met je meesleept. Dat is voor de Weegschaal nogal tegen de natuur in, maar als je eenmaal ontdekt hoe fijn het is om niet langer gebonden te zijn aan dingen die sowieso niet (meer) bij je horen, ben je niet te stoppen. Dan ontdek je the power of goodbye.

Schorpioen

23 oktober t/m 22 november

Er is dit jaar erg veel ontwikkeling mogelijk in de communicatie met mensen in je directe omgeving, met wie je dagelijks te maken hebt. Of het nu gaat over buren of over gezinsleden, of de band intens is of losjes, dat doet er niet toe. Het is noodzakelijk dat je bijzonder zorgvuldig bent in de woorden die je kiest. Ook is het belangrijk dat je alles bespreekt wat er te bespreken valt, duidelijke afspraken maakt en eerlijk bent. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat met Pluto in Steenbok al snel conflicten kunnen ontstaan in je directe omgeving. En dan het soort waardoor je veel spanning kunt ervaren. Maar waar je desondanks niet aan kunt ontsnappen, omdat je steeds met elkaar wordt geconfronteerd. Omdat Pluto ook tijd doorbrengt in Waterman, zou die spanning letterlijk in je huiselijke omgeving kunnen doordringen. Dat is nou juist de plek waar je veiligheid en rust wilt voelen. Je kunt gaandeweg 2023 merken dat je het geluk in eigen hand hebt en dat wat er eventueel misgaat niet allemaal de schuld is van ‘de anderen’. Verder is er tot 7 maart misschien nog een familiekwestie die opgelost moet worden. Iets waarvoor jij veel verantwoordelijkheid draagt of dat zo voelt. Als een en ander in de lente achter de rug is, voel je opluchting en meer persoonlijke vrijheid.

Ook benieuwd wat jou staat te wachten in de liefde en in je carrière? Je leest de rest van je horoscoop in de Elegance die nu in de winkel ligt!

Tekst: Hanny Roskamp | Illustraties: Jiating Liu via Inkling Illustrations

Laatste nieuws