1 Op de 7 vrouwen krijgt borstkanker: dit zijn de symptomen

Een knobbel is niet het enige symptoom.

Woman hand checking lumps on her breast for signs of breast cancer on gray background. Healthcare concept.

Oktober staat in het teken van borstkanker. Want wist je dat 1 op de 7 vrouwen deze verschrikkelijke ziekte krijgt? Dat een knobbel in je borst kan duiden op borstkanker, is inmiddels algemeen bekend. Maar dat is niet het enige symptoom. Er zijn meerdere veranderingen waar je alert op moet zijn.

Meest voorkomende kankersoort

Maar liefst 28% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen in Nederland is borstkanker. Schokkende cijfers, maar ook realiteit: borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Het is daarom belangrijk om regelmatig je borsten goed te bekijken en te voelen. Voel je een bultje wat er eerst niet zat of ziet je huid er op een plek anders uit? Neem het zekere voor het onzekere en ga langs bij je huisarts, want het is belangrijk om borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen.

Door de coronacrisis is voor het eerst in 30 jaar het aantal kankerdiagnoses afgenomen. Goed nieuws? Nee. Het is namelijk niet zo dat kanker minder vaak voorkomt, niet iedereen met symptomen heeft zich bij de dokter gemeld omdat ze het vanwege corona uitstelden. Nog meer reden om jezelf dus goed te controleren en bij twijfel meteen aan de bel te trekken. Geen idee waar je nou eigenlijk op moet letten? Lees mee.

De symptomen

1. Een knobbel of plek in de borst

Voel je iets in je borst of oksel wat er eerst niet zat, zoals een knobbel? Zo'n bultje of plekje voelt vaak dikker, stugger en harder dan de rest van het borstweefsel. Het kan hard en rond zijn, zoals een knikker, maar ook voelen als een schijf of als een strengetje achter de tepel. Let ook op onverklaarbare veranderingen in de grootte of de vorm van je borst.

2. Veranderingen aan de huid van de borst

Wees alert op deukjes of puntjes in de huid, zoals een sinaasappelschil, maar ook een wondje dat maar niet wil genezen. Het kan ook om andere huidveranderingen gaan: een rode huid, een schilferige huid of droge plekken.

3. Veranderingen bij je tepel

Je tepel kan ingetrokken zijn, maar er kan ook bruine, groene, waterige, melkachtige of bloederige afscheiding uit komen. Let ook goed op of er andere veranderingen te zien zijn, zoals zwellingen, roodheid, vervelling, schilfers of een droge plek wat op eczeem lijkt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo onderzoek je je borsten

Je kunt pas verandering merken als je weet hoe je borsten er 'normaal' uitzien en voelen. Het komt bijvoorbeeld heel veel voor dat een van de borsten groter is dan de ander. Ook zijn er vrouwen die altijd een of twee ingetrokken tepels hebben. Door regelmatig naar je borsten te kijken, kom je erachter wat bij jouw lichaam hoort, en wat een verandering is.

Maak er daarom een gewoonte van om bijvoorbeeld één keer per maand op een vaste dag je borsten te onderzoeken. Hoe zo'n zelfonderzoek eruit ziet? Het hoeft heus geen uren te duren, als je het maar goed doet. Ga ontspannen voor de spiegel staan en kijk goed naar je borsten en tepels; van de vorm tot de huid. Valt er iets op? Is er iets veranderd? Doe vervolgens hetzelfde, maar dan met je armen boven je hoofd. Als je klaar bent, ga je voelen, kneden en zachtjes duwen.

Houd er rekening mee dat je menstruatie invloed heeft op je borsten. Net voor that time of the month kunnen je borsten anders aanvoelen. Merk je verandering, check het dan na je ongesteldheid nog een keer.

Iets opgemerkt, en nu?

Merk je veranderingen op, schiet dan niet meteen in paniek. 75% van de knobbeltjes of andere veranderingen in de borst zijn namelijk geen kanker. Het kan ook een goedaardige aandoening zijn, zoals een cyste of een huidprobleem. Schaam je vooral niet en ga áltijd naar de dokter zodat het onderzocht kan worden. Beter een keer teveel dan te weinig.

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock, Instagram